DİSK'ten Asgari Ücret Açıklaması: Enflasyon Tek Haneye Düşene Kadar...

DİSK'ten Asgari Ücret Açıklaması: Enflasyon Tek Haneye Düşene Kadar...

Hazır

Giriş: 01.12.2025 14:26 Güncelleme: 31.05.2026 02:09
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2026 asgari ücreti için talepleri sıraladı. Açlık sınırının 30 bin, yoksulluk sınırının 90 bin lirayı aştığını belirterek, kayıpların giderilmesini şart koştu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), bu ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde, milyonlarca çalışanın gözünü çevirdiği asgari ücrete dair kapsamlı raporunu ve taleplerini kamuoyuna duyurdu.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yüksek enflasyon koşullarında asgari ücretin yılda bir kez artırılmasının yarattığı kaybın altını çizdi. Çerkezoğlu, emekçinin kayıplarının telafi edilmesi için net bir talepte bulundu: "Enflasyon tek haneli rakamlara düşene kadar asgari ücret yılda en az iki kez güncellenmelidir."

AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI ALARM VERİYOR

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Barosu’nda düzenlediği basın toplantısında, işçi ailelerinin geçim sıkıntısının boyutlarını rakamlarla ortaya koydu. Çerkezoğlu, bugün bir hanede anne, baba ve iki çocuk çalışsa dahi ailenin toplam gelirinin yoksulluk sınırının altında kaldığını belirtti. Türkiye'de açlık sınırının 30 bin liraya dayandığını, yoksulluk sınırının ise 90 bin lirayı çoktan aştığını ifade eden Çerkezoğlu, ülkedeki işçilerin yarısının asgari ücretle çalışmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

ASGARİ ÜCRETLİNİN YIL BOYU KAYBI 50 BİN TL'Yİ AŞTI

Sendika, 2025 yılı boyunca yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücretlinin alım gücünde ciddi bir kayıp yaşandığını vurguladı. Çerkezoğlu’nun açıklamalarına göre, asgari ücretin enflasyon karşısındaki 10 aylık kaybı 6 bin 322 liraya ulaştı. 2025 yılı resmi enflasyonunun yüzde 33,8 olarak gerçekleşmesi durumunda ise asgari ücretteki toplam kaybın 7 bin 471 TL’ye yükseleceği hesaplandı. DİSK, asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 2025 yılı boyunca yaşadığı toplam kaybın 50 bin TL’yi aşacağını belirterek, 2026 ücretinin belirlenmesinde bu kayıpların telafi edilmesini şart koştu.

HEDEFLENEN ENFLASYON DAYATMASI KABUL EDİLEMEZ

Çerkezoğlu, ücret artışlarında "hedeflenen enflasyon kadar zam" dayatmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Ülkede enflasyon hedefinin en son 2009'da tutturulduğunu hatırlatan DİSK Başkanı, bu uygulamanın emek gelirleri üzerine büyük bir baskı getirdiğini söyledi. DİSK, asgari ücretin istisnai değil, insanca yaşanacak bir ücret olarak saptanması gerektiğini ve tespit edilirken en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşının da referans alınmasını talep etti.

'TÜRKİYE'Yİ ASGARİ ÜCRETLİLER ÜLKESİ OLMAKTAN KURTARALIM'

DİSK raporunda dikkat çeken bir başka veri ise asgari ücretlinin alım gücündeki erime oldu. 2005 yılında asgari ücretin yıllık tutarıyla 31,5 Cumhuriyet altını alınabilirken, 2025 yılının kasım ayında bu rakamın sadece 9,5 altına düştüğü belirtildi. Çerkezoğlu, asıl meselenin komisyonun yapısından ziyade, asgari ücretin saptanmasına ilişkin kurallar olduğunu belirtti. DİSK'in temel çağrısı ise, asgari ücretin Kişi Başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) belirli bir oranından (örneğin yüzde 60’ından) düşük belirlenmemesi ve Türkiye'nin bir asgari ücretliler ülkesi olmaktan kurtarılması için sendikalaşmanın artırılması oldu.

 

dunya.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap