Manisa Spil Dağı Milli Parkı'nda baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ve koruma altında bulunan kardelen çiçekleri, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle bu yıl yaklaşık 3 hafta erken açtı. Doğaseverlerin ilgiyle takip ettiği bu görsel şölen, beraberinde ağır yaptırımları da getirdi. 2026 yılı itibarıyla biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere uygulanan idari para cezaları, kardelen koparma fiili için rekor bir seviyeye ulaştı.
Yetkililer, nesli tehlike altındaki bu türlerin korunması için denetimlerini sıkılaştırırken, vatandaşları hem doğayı korumaları hem de ağır cezalarla karşılaşmamaları konusunda uyardı.
CEZA MİKTARI 5 YILDA 7 KAT ARTTI
Doğadan kardelen koparmanın bedeli, son yıllarda yapılan güncellemelerle katlanarak arttı. 2022 yılında 109 bin 593 TL olan ceza miktarı, 2026 yılına gelindiğinde yaklaşık 7 katlık bir artışla 699 bin 245 TL olarak belirlendi. Yıllara göre ceza değişim grafiği ise şu şekilde gerçekleşti:
-
2022: 109.593 TL
-
2023: 244.315 TL
-
2024: 387.142 TL
-
2025: 557.212 TL
-
2026: 699.245 TL
KARDELENLER KIŞ ORTASINDA UYANDI
Normal şartlarda şubat sonu ile mart başında çiçek açması beklenen kardelenler, kar yağışının olmaması ve güneşli havaların etkisiyle ocak ayı sonunda boy göstermeye başladı. İlk cemrenin düşmesine henüz haftalar varken Spil Dağı'nın zirvesinde açan çiçekler, iklim değişikliğinin doğa üzerindeki somut etkilerinden biri olarak değerlendiriliyor.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK İÇİN KRİTİK UYARI
Spil Dağı Milli Parkı yetkilileri, kardelenlerin sadece görsel bir güzellik olmadığını, ekosistemin bir parçası olarak büyük önem taşıdığını vurguladı. Çiçeklerin soğanlarıyla birlikte sökülmesi veya ticari amaçla toplanmasının ekolojik dengeye kalıcı zararlar verdiği hatırlatıldı. Vatandaşların bu çiçekleri sadece fotoğraflayarak korumaya katkı sunmaları istendi.
İhlas Haber Ajansı

