SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
DUBAİ İZLENİMLERİMİZ

DUBAİ İZLENİMLERİMİZ

Hazır

Giriş: 18.12.2023 10:00 Güncelleme: 18.12.2023 10:00
Geçenlerde gezi amaçlı Dubai’ye gitmiştik. Bütün gezilerimi kaleme almayı gelenek haline getirdim. Gözlemlerimi ve izlenimlerimi okuyucularımızla paylaşmayı görev edindim. Bazı ülkeler için yazdıkları...

Geçenlerde gezi amaçlı Dubai’ye gitmiştik. Bütün gezilerimi kaleme almayı gelenek haline getirdim. Gözlemlerimi ve izlenimlerimi okuyucularımızla paylaşmayı görev edindim. Bazı ülkeler için yazdıklarım uzun olurken Dubai’yi tek yazı ile bitirdim. Yazılacak bir şey olmadığından değil gündem yoğunluğundan kısa tuttum.

Dubai, BAE’in 7 Emirliğinden biri fakat en büyük ve en gözde emirlik. Dünya’da lüks ve şatafatın zirve yaptığı yerleşim yerlerinden biri. İkinci büyük emirlik ise başkent olan Abu Dabi. Diğer emirlikleri kıymeti harbiyesi olmadığı için olacak oralara götürülmedik.

Bir gün Abu Dabi’yi dört gün de Dubai’yi gezdik. Dubai’de görülecek o kadar yer var ki görmediklerimiz gördüklerimizden fazladır sanırım.

Dubai bize bir yer insan eliyle nasıl güzelleştirilir, nasıl ihya edilir göstermesi bakımından iyi bir örnek oldu. Zira biz Atakum için “Allah’ın bahşettiği bütün güzelliklere sahip fakat beşer eliyle bir güzellik yapılmadığı gibi bozmak için ne gerekiyorsa yapılmış.” diye defalarca yazmıştık.

Dubai 1833 de kurulmuş. 1971 de İngiltere’den bağımsızlığını kurtarmış. 10 milyonluk BAE nüfusunun 3 milyon civarı insanı Dubai’de yaşıyormuş. Nüfusun sadece %17 si BAE mensubuymuş. Nüfusun % 53 ise Hintliymiş.

ABD ve İNGİLTERE dahil hiçbir ülke insanına vatandaşlık vermemişler. Çalışma izni ile insanların ikametine izin veriyorlarmış fakat kurallara uymayan ve huzuru bozan herkes hemen sınırdışı (deport) ediliyormuş. Onun için herkes kurala uyuyor ve hiç huzursuzluk yaşanmıyormuş.

Kuruluşundan petrol bulunana kadar küçük bir balıkçı kasabası hüviyetinde olan Dubai’de inci, mercan avcılığı da yaygınmış. 1960’lı yıllarda petrol bulunmuş ve 1969 yılında petrol ihracına başlamışlar. Sonra da bağımsızlıklarına kavuşmuşlar.

Yönetim şekli emirliklerin federasyonu şeklinde ve mutlak monarşi ile gerçekleşiyor. Dubai şeyhi bir gün düşünmüş ve “Madem petrolün ömrü kısa, madem petrol geliri bir gün bitecek o zaman bir şeyler yapmak gerekir.” demiş ama bir taraf çöl bir taraf deniz ne yapabilirler ki?

İşte burada turizm ve ticaret ile alternatif gelirler oluşturabileceklerini düşünmüşler. Turist çekmenin bir yolunun da dünyadaki EN’ler olduğunu bildikleri için ‘EN’ ne kadar fazla ise o kadar çok turist çekeceklerini düşünerek en yüksek bina, en büyük AVM gibi birçok projeyi yapmışlar.

Ekipten bir arkadaş sohbet sırasında “Adamlarda para var da yapıyorlar.” diyerek bu yatırımları yapan aklı küçümsedi. Başka bir arkadaş da “Türkiye’de para yok mu? 100 yıllık Cumhuriyetiz. Yer altı ve yer üstü kaynaklar bakımından eksiğimiz yok fazlamız var. 100 yıllık milli geliri hesapla, yapılan işleri hesapla göreceksin gelirin en az yarısı israf ya da talan edilmiştir. Bizdekiler neden bırak 40 yılı daha yakın geleceği düşünüp bir şeyler yapmamışlar? Neden yeraltı kaynaklarımız değerlendirilmemiş?” diyerek diğerinin sözüne itiraz etti.

Herkesin düşüncesine değilse bile düşünme hakkına saygı duyuyoruz fakat ülkemiz şuan olması gereken yerin yarısında bile değil. Alması gereken mesafenin yarısını bile alamamış. Bizi öyle bir zapturapt altına almışlar ki, bir ileri adım atsak iki geri itiyorlar. Maalesef insanımız bazı şeyleri görmekte ve algılamakta zorlanıyor.

İnşallah Allah’ın ülkemize bahşettiği imkân ve güzellikleri milletin hizmetine sunacak liyakatli ve erdemli kişiler tarafından yönetiliriz. Bunu istemeye hakkımız olsa gerek!

 

 

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap