Vizesiz seyahat edilebilen ülke sayısına göre belirlenen Henley Pasaport Endeksi'nin 2026 yılı verileri kamuoyuyla paylaşıldı. Güncellenen listede Avrupa ülkeleri ilk sıralarda ağırlığını hissettirirken, zirvede yine Asya ülkeleri yer aldı. En güçlü ve en zayıf pasaportlar arasındaki farkın ise tarihi bir seviyeye ulaştığı görüldü.
ZİRVE YİNE DEĞİŞMEDİ: SİNGAPUR BİRİNCİ
2026 endeksine göre dünyanın en güçlü pasaportu yine Singapur oldu. Singapur vatandaşları, 192 ülkeye vizesiz seyahat edebilme imkanıyla listenin ilk basamağındaki yerini korudu. Listenin en sonunda ise sadece 24 ülkeye vizesiz giriş sağlayan Afganistan yer aldı. Böylece zirve ile sonuncu arasındaki fark 168 ülkeye çıkarak rekor kırdı.
TÜRKİYE'NİN 2026 SIRALAMASI BELLİ OLDU
Yeni yayımlanan verilere göre Türkiye, dünya genelinde 113 ülkeye vizesiz erişim imkanı sunarak endekste 46. sırada yer aldı. Türkiye'nin vizesiz destinasyon sayısı geçtiğimiz dönemlere göre istikrarını korurken, küresel sıralamadaki yeri de netleşmiş oldu.
ASYA VE AVRUPA REKABETİ SÜRÜYOR
Listenin ilk sıralarında Asya ülkelerinin teknolojik ve ekonomik gücü hissedilirken, Avrupa ülkeleri sayıca üstünlük kurdu:
1. Sıra: Singapur (192 ülke)
2. Sıra: Japonya ve Güney Kore (188 ülke)
3. Sıra: Danimarka, Lüksemburg, İspanya, İsveç, İsviçre (186 ülke)
4. Sıra: Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve diğer AB ülkeleri (185 ülke)
BAE'DEN DEV SIÇRAMA, ABD İLK 10'A DÖNDÜ
Son 20 yılın en büyük yükselişini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gerçekleştirdi. 2006'dan bu yana listeye 149 yeni vizesiz destinasyon ekleyen BAE, 57 basamak birden yükselerek 5. sıraya yerleşti. Kısa süreli bir düşüş yaşayan ABD ise yeniden ilk 10'a girmeyi başarsa da, 2014 yılındaki birinciliğinden uzak bir performans sergileyerek 10. sırada kaldı.
Henley & Partners Başkanı Dr. Christian H. Kaelin, küresel hareketliliğin son 20 yılda arttığını ancak bu imkanların ülkeler arasında adil dağılmadığını, pasaport gücünün ekonomik fırsatlara erişimde belirleyici bir rol oynadığını vurguladı.
Erkan Şenel