Eğitim-İş Samsun Şubesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Onur Anıtı’nda düzenlenen törene katıldı.
Törende, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara hitaben söylediği, "Küçük hanımlar, küçük beyler... Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz" sözlerine vurgu yapıldı.
SESSİZ YÜRÜYÜŞE KATILDILAR

CHP Gençlik Kolları tarafından düzenlenen sessiz yürüyüşe katılım sağlayan Eğitim-İş üyeleri, Onur Anıtı’ndan Valilik önüne gerçekleştirilen yürüyüşte "Vatanı Korumak Çocukları Korumakla Başlar" pankartını taşıdı.

Eğitim-İş Samsun Şube Eğitim Sekreteri Çiğdem Çöpoğlu tarafından yapılan açıklamada, "Ülkesinin kurucusu tarafından kendilerine armağan edilen bir günde milyonlarca çocuğumuz; derinleşen ekonomik krizle, yoksullukla, laik ve bilimsel niteliği aşındırılan eğitim sistemiyle karşı karşıyadır" dedi.
BESLENME SORUNU YAŞANIYOR

Açıklamada Türkiye’de çocuk yoksulluğu ve sosyal dışlanma oranının yüzde 37,6 seviyesinde olduğu belirtildi. Ekonomik nedenlerle ailesi yanında desteklenen çocuk sayısının son yıllarda ciddi artış gösterdiği ifade edildi. Yaklaşık 3 milyon çocuğun eğitim yerine çalışma hayatında yer aldığı kaydedildi.
Çiğdem Çöpoğlu, çocukların temel ihtiyaçlarına erişimde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, beslenme maliyetlerinin arttığını belirtti. Açıklamada, bir çocuğun aylık beslenme maliyetinin asgari ücret içindeki payının yükseldiği ifade edildi. Çöpoğlu, "Okullarda en az bir öğün ücretsiz yemek talebinin görmezden gelinmesi kabul edilemez" dedi.
Açıklamada, bazı uygulamalarla çocukların ucuz iş gücüne dönüştürüldüğü iddia edildi. 2025 yılında mesleki eğitim kapsamında en az 85 çocuğun hayatını kaybettiği öne sürülerek, çocuk işçiliğine dikkat çekildi.

CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, PM Üyesi Nazan Güneysu, İlkadım İlçe Başkanı Umut Alkaç ve parti yöneticileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Eğitim-İş Samsun Şubesi’ni ziyaret etti. Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan şiddet olayları nedeniyle dayanışma mesajları verildi.

Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Onur Gündüz, "Bu zor süreçte birlik ve dayanışmanın önemini bir kez daha vurguluyor, çocuklarımızın güvenli ve aydınlık bir gelecekte yaşayabilmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ediyoruz" dedi. Ziyarette Birleşik Kamu İş Başkanı Kubilay Altuntaş ve sendikanın yöneticileri hazır bulundu.
Nazım Akpınar