Medicana Samsun Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uzm. Dr. Melek Küçük, şu bilgileri verdi; "Coronavirüs enfeksiyonu nedeniyle özellikle el ve vücut dezenfeksiyonu önemli bir hal aldı. Ellerimizi sık sık en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamak veya dezenfektan kullanmak, virüsle mücadelenin en önemli basamağıdır.
YOĞUN NEMLENDİRİCİ
Fakat ellerimizi sık yıkadığımızda sabun deterjan ve dezenfektanlar, ellerimizin koruyucu bariyer tabakasını bozar ve ellerimiz kurumaya başlar. Daha sonraki aşamalarda ise kızarıklık çatlamalar içi su dolu kabarcıklar gibiegzematöz görünüm ve döküntüler oluşur. Bunu önlemenin yolu ellerimizi yıkadıktan sonra yağ bazlı nemlendirici ile nemlendirmemiz olacaktır. Özellikle elimizi yapılandırmak için yatmadan önce nemlendiricimizi yoğun sürüp, şeffaf bir eldiven giyip yatabiliriz" dedi.
HASSAS CİLTLERE SAHİP OLANLAR NE YAPMALI?
Çok hassas daha önce alerjik egzema sorunu olan kişilerin elini sabun yerine deterjan içermeyen hassas cilt temizleyicisi ile temizleyip, yoğun atopik ciltler için olan nemlendiricilerden kullanması gerekir. Dezenfektan ve kolonya çok zorda kalmadıkça kullanmamasını tavsiye ederiz. Ellerinde vücudunda sık yıkamaya ve deterjan dezenfektan kullanımına bağlı gelişen egzemalarda sonraki dönemlerde çatlaklar oluşur. Çatlaklar ileri boyuta gelip derinleşirse bu bölgelerden kolaylıkla enfeksiyon girişi olabilmektedir. Ayrıca ev temizliğinde de kullandığımız çamaşır suyunu deterjanı ellerimize direkt temas ettirmeden eldivenle kullanmalıyız. Deterjanları, çamaşır suyunu temizlik esnasında saf halinden çok sulandırarak kullanmak cildimizi ve vücudumuzu alerjik reaksiyonlara karşı korur." Feride İÇKİLLİ