Elder Başkanı Barış Eldeniz, Türkiye'deki elektrik tüketiminin büyük bir kısmının sübvansiyonlu tarifeden olduğunu açıkladı. Bu durumun, elektrik fiyatlarının piyasadaki gerçek maliyetlerini yansıtmadığı anlamına geldiğini vurgulayan Eldeniz, elektrik fiyatlarının artması gerektiğini belirtti.
Elder'in verilerine göre, Türkiye'de faturalanan elektrik tüketiminin yaklaşık yarısı sübvansiyonlu tarifeden satılıyor. Bu sübvansiyonlar, geçen yıl hükümetin toplamda 120 milyar lirayı bulan harcamalarıyla finanse edildi.
Eldeniz, elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğine dikkat çekerek, gerçek maliyet bazlı fiyatlandırma politikasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Elder'in öngörülerine göre, bu yıl devletin 5,7 milyar dolarlık bir sübvansiyon ihtiyacı olacak.
Eğer Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin çağrısı hayata geçirilirse, konutlarda elektrik tarifelerinde büyük bir zam olabilir. EPİAŞ verilerine göre mayıs ayı için ortalama piyasa fiyatı 2 bin 333 TL iken, konutlarda günlük 8 kilovatsaat tüketimin altında fiyat 48 kuruş, üstünde ise 113 kuruş. Bu da bir megavatsaat fiyatının konutlarda 480 TL ile 1130 TL arasında olduğunu gösteriyor.
Haber Merkezi