2014 yılında dönemin CHP'li Belediye Başkanı Metin Burma tarafından ilçe merkezine 6 dönümlük bir alana yapılan Emek Park, Büyükşehir Meclisi komisyon kararıyla hizmet alanına çevrildi. Ardından da parka TEKNOFEST için 11 milyon 500 bin liraya Keşif Kampüsü binası yapıldı. Ancak Mimarlar Odası Samsun Şubesi konuyu yargıya taşıdı.
BİLİRKİŞİ HEYETİ
RAPORU SUNDU
Samsun 2. İdare Mahkemesi’ne açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti, Emek Park’ta inceleme yaptı. Raporda, belediye hizmet alanı yer seçimine yönelik bir araştırma, analiz yapılmadığını, plan değişikliği yapılmasını zorunlu kılan teknik ve nesnel bir gerekçe gösterilmediğini belirtilerek, parkın 4.5 kilometre uzaklığa yapılaşmaymış alana taşındığına dikkat çekildi.
HEYETTEN
ŞOK TESPİTLER
Park alanlarının nüfusa göre dengeli olarak dağıtılmasının mevzuat gereği olduğuna dikkat çekilen raporda, “Şehircilik ilkeleri ve planlama esasları uyarınca kent merkezindeki mevcut yeşil alan dokusunun muhafaza edilmesinin çok önemli olduğu, bu alanların aynı zamanda afet toplanma alanı olarak değerlendirilebileceği ve mevcut kullanımlarına müdahale edilmemesi gerektiği, değerlendirilmiştir. Bu kapsamda davaya konu plan değişikliğinin planlama ilkeleri, şehircilik esasları ve ilgili mevzuata uygun olmadığı kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi.
“
'11.5 MİLYON LİRANIN HESABINI KİM VERECEK?”'
Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Atila Tekcan, Emek Park’ın kenti merkezindeki yeşil alanlardan biri olduğuna dikkat çekerek, imara açılmasına karşı çıktıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin TEKNOFEST’i bahane ederek parkı imara açtığını ileri süren Tekcan, “Biz milletin nefes alacağı alanların bozulmaması gerektiğini, kent merkezinde bulunan yeşil alanların korunması gerektiğini, şehircilik planlama ilkelerine aykırı işlem yapıldığı ifade ederek idari yargıda planın bozulacağını, yapılan inşaat harcamalarının kamu zararı oluşturacağını defalarca söyledik. TEKNOFEST için buranın kullanılmayacağını biliyorduk, bu işin bahanesiydi. Mesele orada bir imalatın gerçekleşmesiydi. Bilirkişi raporunu dava dosyasına eklendi. Bilirkişiler daha önce söylediğimiz gerekçelerimizi haklı kılacak şekilde planlama ilkeleri, şehircilik esaslara ve hukuka uygun olmadığı kanaati ile olumsuz görüş bildirmiştir. Görünen o ki bu planda bozulacak. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışı yine kaybetti. Buraya harcanan milyonlarca paranın hesabını kim verecek?” diye konuştu.
İsmail AKDUMAN

Atilla Tekcan

Samsun Büyükşehir Belediyesi, TEKNOFEST'i bahane ederek Emek Park'a Keşif Kampüsü yaptı. CHP'li meclis üyeleri konuyu yargıya taşıdı. Samsun 2. İdare Mahkemesi’ne sunulan bilirkişi raporunda şok tespitler yer aldı.
