Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu çalışanları ve emeklilerin merakla beklediği maaş artışlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, maaşlara her zaman en az enflasyon oranında zam yapıldığını belirterek bu uygulamanın devam edeceğini söyledi.
MAAŞ ZAMMI İÇİN ENFLASYON MESAJI
Canlı yayında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mehmet Şimşek, kamu çalışanları ve emeklilerin maaş artışlarıyla ilgili konuştu.
Şimşek, “Biz her zaman kamu çalışanlarının, emeklilerin maaşlarına en az enflasyon kadar zam verdik, vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Şimşek'in açıklaması, önümüzdeki dönemde yapılacak maaş artışlarının enflasyon verileriyle bağlantılı olacağını ortaya koydu.
“SAVAŞ OLMASAYDI ENFLASYON 7 PUAN DAHA DÜŞÜK OLURDU”
Ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Şimşek, küresel jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çekti.
Şimşek, savaş koşullarının emtia fiyatlarını artırdığını belirterek, “Bu sene savaş olmasaydı, enflasyon bugün itibarıyla en az 7 puan aşağıda olurdu” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Şimşek, Türkiye'de enflasyonun yüksek olması nedeniyle küresel gelişmelerin etkisinin daha fazla hissedildiğini ifade etti.
OVP’DE TEMEL HEDEF DEZENFLASYON
Orta Vadeli Program'a (OVP) ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, programın kamu açısından bağlayıcı, özel sektör açısından ise yol gösterici olduğunu belirtti.
Temel hedeflerinin dezenflasyon olduğunu söyleyen Şimşek, küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin dezenflasyon sürecinin istenilen hızda ilerlemesini etkilediğini kaydetti.
2026 BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜZDE 3,3
Bütçe hedeflerine de değinen Şimşek, OVP kapsamındaki en bağlayıcı hedefin bütçe olduğunu söyledi.
2026 yılında eşel mobil sisteminin uygulanması nedeniyle kamunun önemli miktarda gelirden feragat ettiğini belirten Şimşek, küresel şoklara rağmen ekonomik büyümenin yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.
Kaynak: Haber Merkezi