EMO Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz: ABD Anlaşmaları Enerji Bağımsızlığını Riske Atıyor
Paylaş

EMO Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz: ABD Anlaşmaları Enerji Bağımsızlığını Riske Atıyor

EMO Başkanı Adnan Korkmaz, ABD temaslarında ‘dışa bağımlılığı artıran’ enerji anlaşmalarını eleştirerek, bu yaklaşımın enerji tekellerinin çıkarlarına hizmet ettiğini savundu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Adnan Korkmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında enerji alanında imzalanan mutabakat zaptları ve anlaşmaları eleştirdi.

Adnan Korkmaz, bu anlaşmaların geçmişte Rusya ile yapılan "al ya da öde" anlaşmalarıyla şekillendirilen doğalgaz bağımlılığını bu kez okyanus ötesinden yeni bir kaynakla pekiştirdiğini belirtti.

NÜKLEER UYARISI

ABD ile imzalanan Stratejik Sivil Nükleer İş Birliği Mutabakat Zaptı’na değinen Adnan Korkmaz, Akkuyu’da Rusya’ya kurdurulan santralın bir benzerinin bu kez ABD’ye kurdurulmak istendiğini öne sürdü. Verilecek ‘alım garantisi’ ile kamu kaynaklarının ABD’ye aktarılmasının hedeflendiği uyarısında bulundu.

EMO Başkanı Adnan Korkmaz, mevcut politikaların yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı santralların yaygınlaşmasındaki en büyük engel olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE’YE BİÇİLEN YENİ ROL: DAĞITIM ÜSSÜ

Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün ülke ihtiyacının oldukça üzerinde olduğunu belirten EMO Başkanı Korkmaz, uluslararası enerji politikaları kapsamında Türkiye’ye biçilen yeni rolün ülkeyi bir ‘enerji bölgesi’ ve ‘dağıtım merkezi’ haline getirmek olduğunu öne sürdü. Adnan Korkmaz, bu yaklaşımın uluslararası sermaye ve enerji tekellerinin çıkarlarına hizmet ettiğini, doğal kaynakların tahribatı pahasına Türkiye’nin küresel enerji ağlarında bir dağıtım üssü olarak konumlandırıldığını savundu.

 

Kaynak: Zeynep Irmak Öcal

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.