Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz zammına ilişkin önemli bir açıklamada bulundu. EPDK, Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından açıklanan doğalgaz zammının Türkiye genelindeki konut fiyatlarına etkisini değerlendirdi.
BOTAŞ'TAN DOĞALGAZ ZAMMI
BOTAŞ, ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında yüzde 38, yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğalgazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 zam yapıldığını açıklamıştı.
EPDK'NIN AÇIKLAMASI
EPDK, bugün yaptığı açıklamada, gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın Türkiye genelindeki konut fiyatlarına ortalama etkisinin yüzde 24,4 düzeyinde olduğunu belirtti. EPDK'nın açıklaması şöyle:
"Bilindiği üzere 1 Ağustos 2024 tarihinden itibaren geçerli doğalgaz tarifeleri BOTAŞ tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Söz konusu açıklamada belirtilen yüzde 33,1 ve yüzde 38 oranındaki artışlar birim gaz alım bedeline yansıyan artışlardır. Gaz alım bedelindeki yüzde 38'lik artışın, Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki ortalama etkisi ise yüzde 24,4 düzeyindedir. Sonuç olarak nihai faturada belirleyici olan birim gaz alım bedeli, sistem kullanım bedeli ve vergiler dahil hesaplandığında Türkiye geneli için konut fiyatları ortalama yüzde 24,4 oranında artmıştır."
DOĞALGAZ FİYATLARI
EPDK, konutlarda 1 metreküp doğalgazın fiyatının ortalama 7,6 TL'den 9,4 TL'ye çıktığını belirtti. Yıllık tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi hariç kullandıkları doğalgazın satış fiyatı ise ortalama yüzde 28,7 oranında artarak, 1 metreküp doğalgazın fiyatı 11,8 TL'den 15,2 TL'ye yükseldi.
EPDK, yaptığı açıklamayla kamuoyunu bilgilendirirken, bu zamların doğalgaz kullanıcıları üzerindeki etkisine dikkat çekti. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
sozcu.com.tr