Erdoğan Pezeşkiyan Görüşmesi: ABD-İran Krizinde Türkiye Rolü

Erdoğan Pezeşkiyan Görüşmesi: ABD-İran Krizinde Türkiye Rolü

Hazır

Giriş: 30.01.2026 15:34 Güncelleme: 31.05.2026 02:14
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü. Erdoğan, bölgede tırmanan askeri gerilime karşı Türkiye'nin ABD ve İran arasında kolaylaştırıcı rol üstlenebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgede askeri hareketliliğin zirveye ulaştığı bir dönemde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, Türkiye-İran ikili ilişkilerinin yanı sıra son günlerde ABD ve İran hattında tırmanan askeri gerilim en önemli gündem maddesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sınır komşusunda ve bölgede yaşanabilecek yeni bir çatışmaya karşı çözüm odaklı bir duruş sergiledi.

ERDOĞAN'DAN ABD-İRAN ARASINDA ARABULUCULUK MESAJI

Görüşmede en dikkat çeken nokta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tırmanan gerilimin düşürülmesi için sunduğu teklif oldu. Erdoğan, meselelerin diplomatik yollarla çözüme kavuşturulması adına Türkiye'nin İran ile ABD arasında kolaylaştırıcı rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguladı. ABD Başkanı Trump'ın bölgeye yönelik "armada" tehditleri ve İran'ın sert yanıtları sonrası Ankara'nın bu hamlesi, uluslararası kamuoyunda gerilimi düşürebilecek en somut diplomatik adım olarak değerlendirildi.

İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI KÜLLİYE'DE KABUL EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmede diplomasi trafiğinin devam edeceğini de belirtti. Erdoğan, Ankara'da bulunan İran Dışişleri Bakanı'nı bugün bizzat kabul edeceğini ifade etti. Bu görüşmede, telefon görüşmesinde ele alınan başlıkların detaylandırılması ve bölgedeki askeri tansiyonun düşürülmesi için atılacak teknik adımların masaya yatırılması bekleniyor.

BÖLGEDE TANSİYON 33 GÜNDÜR DÜŞMÜYOR

İran'da ekonomik krizle tetiklenen protestoların 33. gününe girdiği süreçte, ABD'nin Basra Körfezi'ne uçak gemileri sevk etmesi bölgeyi bir savaşın eşiğine getirdi. Türkiye, hem insani hem de bölgesel güvenlik gerekçeleriyle tarafları sükunete davet ederken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü liderler diplomasisi krizin bir iç savaşa veya geniş çaplı bir bölgesel çatışmaya dönüşmesini engellemeyi hedefliyor.

 

Anadolu Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap