Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, “Libya davası” olarak bilinen yolsuzluk soruşturması kapsamında aldığı 5 yıllık hapis cezası nedeniyle yarın Paris’teki La Santé Cezaevi’ne girecek. Ülkenin yakın tarihindeki en büyük yolsuzluk davalarından biri olarak kabul edilen süreçte Sarkozy’nin tek kişilik hücrede kalacağı açıklandı.
“LİBYA DAVASI” NDA TARİHİ CEZA
2007–2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Nicolas Sarkozy, Libya davası olarak bilinen soruşturma kapsamında suç örgütü kurmak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Dava, Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı finansal destek aldığı iddiaları üzerine 2013 yılında başlatılmıştı.
TEK KİŞİLİK HÜCREDE KALACAK
Fransız basınında yer alan bilgilere göre Sarkozy, 21 Ekim sabahı saat 09.30’da Paris’in La Santé Cezaevi’ne teslim olacak. Güvenliği nedeniyle 11 metrekarelik tek kişilik bir hücrede kalacağı açıklandı.
Ulusal Mali Savcılık Ofisi’nden cezaevi bilgilerini 13 Ekim’de alan Sarkozy’nin, temyiz süreci tamamlanmadan cezasını çekmeye başlaması gerektiği bildirildi.
MACRON İLE GÖRÜŞMÜŞTÜ
Fransız medyasına göre Sarkozy, tutuklanmadan dört gün önce Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Elysee Sarayı’nda özel bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede davanın siyasi etkilerinin gündeme geldiği iddia edildi.
SÜREÇ FRANSA TARİHİNE GEÇTİ
“Libya davası”, Fransa’da son yılların en kapsamlı siyasi yolsuzluk dosyalarından biri olarak değerlendiriliyor. Sarkozy’nin kampanya dönemine ilişkin belgelerin yanı sıra, dönemin Libya yetkililerinin ifadeleri de dosyada delil olarak yer aldı.
Haber Merkezi