Eurofighter Anlaşması Sonrası Miçotakis'ten AB Fonlarıyla Tehdit

Eurofighter Anlaşması Sonrası Miçotakis'ten AB Fonlarıyla Tehdit

Hazır

Giriş: 24.07.2025 19:32 Güncelleme: 31.05.2026 04:44
Türkiye’nin Eurofighter alımı sonrası Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AB savunma fonlarına Türkiye’nin erişimini engellemeye çalışacaklarını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın İngiltere ile imzaladığı Eurofighter Typhoon savaş uçaklarına ilişkin ön mutabakatın ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten dikkat çeken açıklamalar geldi. Türkiye’nin Ege’de bu uçakları Yunanistan’a karşı kullanabileceğini öne süren Miçotakis, Avrupa Birliği savunma fonlarına Ankara’nın erişimini engellemek için harekete geçeceklerini duyurdu.

EUROFIGHTER ANLAŞMASI BÖLGEDE DENGELERİ HAREKETLENDİRDİ

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 23 Temmuz’da IDEF 2025 Fuarı kapsamında İngiltere ile Eurofighter Typhoon savaş uçakları için ön mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. Bakan Yaşar Güler ve İngiltere Savunma Bakanı John Healey tarafından imzalanan anlaşma, tam kapsamlı bir savunma iş birliğine doğru atılmış önemli bir adım olarak değerlendirildi.

MİÇOTAKİS’TEN AB ÜZERİNDEN TEPKİ: “FONLARA ERİŞİMİ ENGELLEYECEĞİZ”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin AB bünyesindeki savunma fonlarına teknik olarak erişim hakkı bulunsa da, bu süreci durduracaklarını belirtti. Skai TV’ye konuşan Miçotakis, “Türkiye'nin AB savunma fonlarına erişebilmesi için tüm üye ülkelerin oybirliği gerekiyor. Yunanistan buna izin vermeyecek” dedi.

“SAVAŞ UÇAKLARINI EGE’DE KULLANABİLİRLER” İDDİASI

Miçotakis, Türkiye’nin Eurofighter uçaklarını Ege Denizi’nde Yunanistan’a karşı kullanabileceği ihtimaline dikkat çekerek, bu nedenle Avrupa nezdinde güvence talep edeceklerini ifade etti.

“ENGELLEYEMEYİZ AMA KOŞUL İLERİ SÜRERİZ”

Yunan lider, Türkiye'nin savunma sanayisinin gücünü kabul ettiğini belirterek, “Eğer birileri Türkiye'nin herhangi bir savunma ekipmanı satın almasını engelleyebileceğini düşünüyorsa, çok cahildir” dedi. Ancak Avrupa ülkeleri nezdinde bazı teknik ve teslimat koşullarını gündeme getirebileceklerini ifade etti.

ALMANYA’DAN DA ONAY GELDİ

İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’nın yer aldığı Eurofighter konsorsiyumu, Türkiye ile savaş uçağı satış görüşmelerinin sürdüğünü duyururken, Almanya hükümeti de satışa onay verdi.

ANKARA, EGE GERİLİMLERİNE KARŞI UYARILARINI SÜRDÜRÜYOR

Türkiye, Ege Denizi’nde Yunanistan’ın karasularını tek taraflı genişletme hamlelerine karşı diplomatik uyarılarını uzun süredir sürdürüyor. Miçotakis’in açıklamaları, bölgedeki hassas dengeleri yeniden gündeme taşıdı.

 

Haberler.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap