Fatih Altaylı Sessizliğini Bozdu: İlber Ortaylı'ya Atılan Bu İftiralar Ahlaksızlıktır!
Paylaş

Fatih Altaylı Sessizliğini Bozdu: İlber Ortaylı'ya Atılan Bu İftiralar Ahlaksızlıktır!

Ekleme: 14.03.2026 15:00 Güncelleme: 31.05.2026 18:23

Gazeteci Fatih Altaylı, vefat eden İlber Ortaylı'nın arkasından konuşanlara sert çıktı: "İlber'e sallayanların iz bırakacak en ufak bir eseri yok."

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın vefatının ardından sosyal medyada ve bazı mecralarda yükselen eleştiri ve iddialara, uzun yıllar birlikte program yaptığı dostu gazeteci Fatih Altaylı'dan çok sert bir yanıt geldi. Halk TV’de Serhan Asker’in sunduğu "Görkemli Hatıralar" programına konuk olan Altaylı, Ortaylı’nın arkasından konuşanları "ahlaksızlık" ve "hasetlik" ile suçladı.

"CEHALETİN CÜRETİNE KIZARDI"

Fatih Altaylı, Ortaylı’ya yöneltilen "elitist" eleştirilerine açıklık getirerek şunları söyledi: "Sağda solda yazılanları okuyorum. Böylesine ahlaksızca iftiralar... Evet, İlber elitistti ama toplumla barışık bir elitistti. Kimseyi hor görmezdi; onun tek derdi cehaletin cüretiyleydi. Cahil olup da ukalalık edenlere kızardı. Bugün ona sövenlere bakın; ya siyasi ya da inanç yelpazesinin en uç kesimleri."

"SEN KİMSİN?" ÇIKIŞI

İlber Ortaylı’yı eleştiren bir akademisyene isim vermeden yüklenen Altaylı, aralarındaki bir anektodu paylaştı: "Bir akademisyen bozuntusu ağzına geleni yazmış. Vaktiyle Balkanlar üzerine bir araştırma grubuna girmek istemiş, İlber de ona 'Balkan dillerinden birini biliyor musun?' diye sormuş. 'Hayır' cevabını alınca da 'Vaktimi kaybettirme' demiş. Çok haklı! Dil bilmeden araştırma değil, sadece çeviri yaparsın. Şimdi o adam kin kusuyor. İlber’e sallayanlara bakın; hiçbirinin iz bırakacak tek bir eseri yok."

"O SADECE BİR TARİHÇİ DEĞİL, BİR ALİMDİ"

İlber Ortaylı’nın sadece tarihçilikle sınırlandırılamayacağını vurgulayan Altaylı, dostunu şu sözlerle uğurladı: "İlber tarihçi falan değil, o onun milyon özelliğinden sadece biri. İlber bir kültür adamıydı, hani 'alim' derler ya, tam olarak oydu. Kraliçe Elizabeth geldiğinde Türkiye’yi ona gezdiren İlber’di. Türkiye’de bu kadar derinlikli bilgiye sahip kaç kişi kaldı emin değilim. Onunla sohbet etmenin sonu yoktu, her an yeni bir şey öğrenirdiniz."

 

Doğukan Sırgancı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.