OMÜ Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi öğretim görevlisi, Futbol Akademi Direktörü ve TFF antrenör eğitimcisi Fedayi Aksoy, TFF'nin yerel liglerle ilgili aldığı kararın gelişim, değişim ve rekabet açısından olumsuz etki bırakacağını iddia etti.
FİZİKSEL PERFORMANS
TFF'in yerel amatör liglerle ilgili aldığı kararın sakıncalar yaratacağını belirten Aksoy, "Gelişmiş ülkeler genç oyunculara daha fazla ve kaliteli maç oynatmaya çalışırken, bizde ise geçen yıl U18 kategorisi lav edildi. Bu yılda 2. ve 3. Liglerde U16-U17 ligi tercihe bırakıldı. Bence bu karar gelişim değişim ve rekabet için son derece olumsuzdur. Bu yaş grubu çocukların fiziksel olarak performanslarının birbirlerinden ayrıldığı bireyselliğin ortaya çıktığı yaşlardır. Bizler yaşlarına göre daha fizikli çocukları seçip kazanma odaklı bir yol izliyoruz. Çocukların seçilip skor bazlı yarıştırılması futbolun gelişmesine zarar vermektedir" şeklinde konuştu.
ATLETİK POTANSİYEL
Fiziksel gelişimi uzun vadeli atletik potansiyelle karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Aksoy, "Aslında olay en güçlü çocuğu seçmek değil, yarının potansiyelli çocuğu bulmak ve hazırlamaktır. İngiltere’de U18’ de düzenli müsabaka oynatıyorlar. Almanya’da ise U21 organizasyonu yapıyorlar. Biz ise U15-U18 arasında yeterli maç sayısını ve sürekliliğini sağlamadan kapasitesindeki eksikleri ortaya çıkarıp geliştiremezsek U19’ a A’ takıma geldiğinde çok yetenekli ama fiziksel olarak hazır değil denmesi hiç şaşırtıcı olmuyor. Sonra Teknik direktörden bu oyunculara süre vermesini bekleniyor, vermeyince de sorguluyoruz.

Fedayi Aksoy: "Sadece oyuncuyu ve teknik direktörü sorgulamak yerine, 'biz bu oyuncuyu 15 yaşına ve sonrasında profesyonel futbolun fiziksel ve rekabetçi taleplerine hazırlayabiliyormuyuz sorusunun sorulmasını istedi.
Kaynak: Zekai Anıl