SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Ferrero Fındık'tan ekonomiye 1,4 milyar Avro'luk katkı

Ferrero Fındık'tan ekonomiye 1,4 milyar Avro'luk katkı

Hazır

Giriş: 04.03.2025 15:58 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
Türkiye'nin fındık ekosistemine yaptığı ekonomik ve sosyal yatırımların etki analizi sonuçlarını paylaşan Ferrero Fındık'ın 2023 yılında Türkiye ekonomisine 1,4 Milyar Avro katkı sağladığı kaydedildi

Ferrero Fındık, Türkiye'deki ekonomik ve sosyal etkisini ortaya koyan etki analizi sonuçlarını paylaştı. 'Ferrero Fındık Ekonomik ve Sosyal Etki Analizi', akademisyenlerin öncülüğünde gerçekleştirildi.

Ekonomik etki analiziyle; Ferrero Fındık'ın Türkiye ekonomisi üzerindeki doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkileri üretim, katma değer, istihdam ve vergi başlıkları altında incelendi. Sosyal etkisi ise şirketin iyi tarım ve iyi sosyal uygulamalarının paydaşlar ve daha geniş toplum üzerindeki yansımalarıyla hesaplandı.

20 BİNİ AŞKIN İSTİHDAM SAĞLANDI

Ferrero Fındık, 2023 yılında yaptığı üretimle Türkiye ekonomisi için doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı olarak 1,4 milyar avroluk etkiyle katkı sağladı. Ayrıca yaklaşık 360 milyon avro toplam katma değer yarattığı belirlendi.

Ferrero Fındık'ın bini aşkın doğrudan istihdama ek olarak, üretim faaliyetleri, bu faaliyetleri sürdürmek için tedarik zinciri operasyonları ve sonuçta hane halkı gelir ve harcamalarındaki artışla, ekonomide doğrudan, dolaylı ve tetikleme etkilerin toplamı olarak 20 bini aşkın istihdam ürettiği belirlendi.

Şirket doğrudan vergilerine ek olarak, yarattığı dolaylı ve tetiklenmiş faaliyetleriyle Türkiye kamu bütçesine yaklaşık 70 milyon avro ek vergi geliri oluşturdu.

FERRERO DEĞERLİ TARIM PROGRAMI

'İyi Tarım Uygulamaları' başlığında çiftçilere su yönetimi, suyun korunması, gübre kullanımı, modern tarım teknikleri ve onarıcı tarım gibi konularda eğitim ve danışmanlık hizmeti verildi.

'İyi Sosyal Uygulamaları' başlığında mevsimlik tarım işçisi ailelerin ve çocuklarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, çocuklara yönelik yaz okulu, hijyen ve eğitim malzemesi desteği ile ailelere yönelik danışmanlık gibi uygulamalar rapora yansıdı. 2023 yılında mevsimlik tarım işçisi ve aileleri, fındık bahçesi sahipleri ve tarım aracıları dahil olmak üzere toplam 9 bin kişi bu iyi sosyal uygulamalardan faydalandı.

EKONOMİ VE SOSYAL ALANDA ETKİ

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın, şöyle konuştu; "Türkiye'nin üretim, katma değer, istihdam ve vergi gelirleri üzerinde yarattığımız etkiyi ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik faaliyetlerimizin fındık ekosisteminde ve paydaşlarımızda önemli bir etki yarattığını bu analiz ile tespit ettik. Yaptığımız katkıları somut verilerle de desteklerken, Türkiye ekonomisine ve Türk fındık çiftçisine katkımızı bilimsel bir yöntemle ortaya koyuyoruz."

Ferrero Fındık Genel Müdürü Bamsı Akın

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Profesör Dr. Gökhan Özertan 'Sosyal Etki Analizi' üzerine, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Orhan Erem Ateşağaoğlu da 'Ekonomik Etki Analizi' hakkında bilgi verdi.

 

Haber Merkezi

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap