Türkiye'de üretilen fındığın en büyük kullanıcısı konumunda olan Ferrero tarafından 5 yıl önce başlatılan Değerli Tarım Uygulamaları kapsamındaki Model Bahçelerden Ordu'nun Ulubey İlçesi'ne bağlı Fındıklı Mahallesi'nde, Zühtü Topçuoğlu'na ait bahçede hasat etkinliği düzenlendi.
Normal şartlarda 100 kilogramın altında verimin alınabildiği bahçede gerçekleştirilen değerli tarım uygulamaları ile ilk yıl 140 kg'a çıkan üretim, daha sonra 250'ye, geçen yıl da 300 kg'a yükseldi. Bu yılki verimin ise dekar başına 300 kg'nin üzerinde olması bekleniyor.
UZMANLAR BİLGİ VERDİ
Bahçe Günü Etkinliği'nde ziraat mühendisleri tarafından model bahçelerle ilgili bilgiler verildi, damla sulama sisteminin kullanımı ve önemi anlatıldı. Bahçe iyileştirmelerinde kullanılan ürünlerden bahseden uzmanlar, fındığa zarar veren hastalıklarla ilgili bilgilendirme yaptı ve önüne nasıl geçilebileceğini anlattı. Mühendisler, "Bitkinin ömrünü artırmak için budama uygun şartlarda yapılmalı. Bahçelerde ortalama 4 ila 8 arasında dal olması idealdir. Budama işlemi budama makası ve budama testeresi ile yapılmalı, balta gibi aletler kullanılmamalı" dedi. Ayrıca hasat için uygulanan 'File Sistemi' de görücüye çıktı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE
Sosyal Hizmet Uzmanları, Ferrero Fındık'ın sosyal faliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çocuk işçiliği ile mücadele edildiğine vurgu yapıldı. 16 yaşından gün almamış işçilerin 'çocuk işçi sayıldığı' için çalıştırılamayacağı belirtildi.
Uzmanlar, "Fındık maliyetini artıran işçilik ve o yüzden mekanik bakıma geçmek lazım. Gerek bakım gerek toplama maliyeti geri kazanılamıyor. Eğer mekanik bakıma geçmezsek gelecek olan genç nesil bunu yüzeysel yapacaktır" ifadelerine yer verdi.
İHRACAT KADAR ÖNEMLİ
Değerli Tarım Uygulamaları'nın kurulan istasyonlarda katılımcılara aktarıldığı etkinlikte konuşan Ferrero Fındık Türkiye Genel Müdürü Bamsı Akın, "Türk fındığı bizim için bir tercih değil, vazgeçilemezdir. Fındık sektörüne yatırım yapmaya, değer zincirini sürdürmeye ve sürdürülebilir kılmaya yönelik çabalarımız artarak devam edecektir. Bu proje kapsamındaki iyi tarım, sosyal ve kaliteli üretim uygulamaları fındığın kullanımı ve ihracatı kadar önemlidir. Bizim burada göstermeye çalıştığımız, fındığa emek verdiğiniz, çalıştığınız zaman nasıl kaliteli ve kârlı hale gelebildiğidir. Bunlar herkesin kazancını arttıracaktır. Söz konusu fındık olduğunda Türkiye ile aynı teknedeyiz. Fındık her iki taraf içinde vazgeçilemezdir. Bunun için hep birlikte çaba göstermeliyiz. Biz desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

TÜRKİYE'NİN YERİ DOLMAZ
Dünyada tüketici taleplerinin değiştiğine ve bilinçli tüketicilerin satın aldıkları ürünlerde sürdürülebilirliğe dikkat ettiklerini de vurgulayan Bamsı Akın; "Gelecek 10-15 yılda Türkiye'nin fındıktaki yerini dolduracak hiçbir ülke yok. Ancak önemli olan, Türkiye'nin uluslararası fındık talebine uyumlu bir şekilde hareket edebilmesidir. Gıda sektörünün talebi sadece ürün kalite ve miktardan ibaret değil. Artık dünya izlenebilir, sertifikasyonu olan, kalite parametreleri takip edilen ürünler talep ediyor. İlaç ve gübre kullanımı kadar her safha izlenebilir olsun, etik üretim olsun, şirketler çocuk işçi konusuna çok duyarlı olunsun istiyor. Türkiye fındık piyasasının da bu beklentilere ayak uydurması gerekiyor" diye konuştu. N. Alper CABBAR