Fidan açıkladı: Mekke Anlaşması’nda NATO detayı
Paylaş

Fidan açıkladı: Mekke Anlaşması’nda NATO detayı

Ekleme: 08.08.2026 21:11 Güncelleme: 08.08.2026 21:15

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu. Fidan, anlaşmanın NATO’nun kolektif savunmaya ilişkin 5. maddesiyle teknik olarak aynı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Fidan, anlaşmanın bölgesel güvenlik ve iş birliği açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.

“BÖLGEDE BİR SAVUNMA ANLAŞMASINA İHTİYAÇ VARDI”

Anlaşmanın yaklaşık iki yıllık bir çalışma sonucunda hazırlandığını ifade eden Fidan, bölgesel sahiplenmenin artırılması gerektiğini söyledi.

Fidan, “İki yıldır bu anlaşma hazırlanıyor. Bölgede bir savunma anlaşmasına ihtiyaç vardı. Bu ittifaka imza atan ülkeler birbirlerinin güvenliğine tehdit olmayacaklarını taahhüt ediyorlar” dedi.

Anlaşmanın herhangi bir ülkeye karşı oluşturulmadığını belirten Fidan, tarafların kendi aralarındaki dayanışmayı güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti.

“NATO’NUN 5. MADDESİYLE TEKNİK OLARAK AYNI”

Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nın yapısına ilişkin bilgi veren Fidan, anlaşmanın kolektif savunma anlayışı bakımından NATO’nun 5. maddesiyle benzerlik taşıdığını söyledi.

Fidan, “Mekke Ortak Savunma Anlaşması teknik olarak, NATO Antlaşması’nın kolektif savunmaya ilişkin 5. maddesiyle aynı. Yazıya bağladığımız bir ortak tehdit yok” ifadelerini kullandı.

“İRAN BU ANLAŞMANIN HEDEFİ DEĞİL”

Anlaşmanın herhangi bir ülkeyi hedef almadığını vurgulayan Fidan, İran’ın ittifakın hedefleri arasında olmadığını belirtti.

Fidan, “Bize saldırmayan hiçbir ülke hedefimizde değil. İster bölge içinden ister dışından saldırıya uğramadığı sürece bu ittifakın herhangi bir ülkeyle alıp veremediği olamaz. Altını çiziyorum, İran bu anlaşmanın hedefi değildir” dedi.

BAŞKA ÜLKELERİN KATILIMI GÜNDEMDE

Mekke Anlaşması’nın üç ülkeyle sınırlı kalmayabileceğini belirten Fidan, başka ülkelerin de katılım konusunda ilgi gösterdiğini açıkladı.

Anlaşmanın sekreterya merkezinin Suudi Arabistan’da olacağını belirten Fidan, ilerleyen süreçte tatbikatlar ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirileceğini söyledi.

Fidan, “Başka ülkeler var katılmak isteyen. Bir sonraki aşamada Mısır’ın da ittifakın arasında bulunacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“İRAN’LA KONUŞTUK, İLERİDE ROLÜ OLABİLİR”

Bölgesel gelişmelere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fidan, Suudi Arabistan’ın İran ile ilgili yaklaşımının askeri çatışmadan yana olmadığını söyledi.

Fidan, “Suudi Arabistan ile konuştuğumuz zaman İran’la ilgili ‘Biz İran’la savaşalım, İran’ı yok edelim’ gibi bir niyetleri yok. İran’a yönelik askeri müdahalenin çözüm olmadığını, konuşma yoluyla anlaşma yoluyla bu meselenin halledilmesi konusunda bir duruşları var” dedi.

Fidan, Mekke Anlaşması’nın İran ile de görüşüldüğünü belirterek, “İleride İran’ın rolüne ihtiyaç olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.