ABD'li otomotiv devi Ford, Avrupa piyasasında Çinli şirketlerle rekabet edebilmek amacıyla Fransız üretici Renault ile işbirliği anlaşması yaptığını duyurdu. İşbirliği, küçük ve ucuz elektrikli otomobil üretimine odaklanacak.
ÜRETİM VE SATIŞ TAKVİMİ
Ford ve Renault arasında yapılan anlaşma kapsamında:
- Üretilecek iki küçük elektrikli araçtan ilki, Fransa'nın kuzeyindeki Renault tesisinde üretilecek.
- İlk modelin 2028 yılında satışa sunulması bekleniyor.
ÇİN REKABETİNE KARŞI MÜCADELE
Ford CEO'su Jim Farley, Paris'te yaptığı açıklamada, Çinli şirketlerin daha ucuz araçlarına karşı sektörde "hayatları için mücadele ettiklerinin" farkında olduklarını söyledi.
Renault CEO'su Francois Provost ise rekabetin ciddiyetini vurgulayarak, "Çinliler yakında gelecekler, bu yüzden beklemek istemiyoruz" dedi. Avrupalı üreticiler, özellikle BYD, Changan ve Xpeng gibi Çinli firmalarla rekabet etmekte zorlanıyor.
Ford'un, bu işbirliğiyle son yıllarda pazar payının azaldığı Avrupa binek araç pazarında (2019'da %6.1'den bu yıl %3.3'e geriledi) yeniden güçlenmeyi hedeflediği belirtiliyor.
Haber Merkezi