AK Parti, yeni dönemdeki alım satım satışlarındaki tapu harç tutarlarında önemli değişiklikler yapılmaya hazırlanıyor.
Meclisin genişletilmesiyle birlikte sunulan torba yasa teklifinde, alıcı ve satıcıdan alınan toplam %4'lük tapu harcı tutarlarının indirilmesi planlanıyor. Bu düzenleme ile gayrimenkul alım satımında kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor.
TAPU HARÇ ORANLARINDA İNDİRİM PLANI
Mevcut sistem alım satımlarında alıcı ve satıcılardan ayrı ayrı %2 tapu harcı alınırken, bu tutarların düşürülmesi gündemde. Özellikle gayrimenkullerin gerçek gösterim beyanlarıyla ilgili düzenlemelerde yapılacak. Tapu harcı, belediyelerin mali beyanlarına göre istatistiklere göre, bu değer ile gayrimenkulün piyasa değeri arasında ciddi farklar bulunuyor. Bu farkın kapanması için düzenlemelerin yeni torba yasa teklifiyle sunulması bekleniyor.
KAYIT DIŞILIK GİDERİLECEK
AK Parti'nin sunduğu ekonomi torba yasa teklifi ile gayrimenkul alım satışlarında oluşan kayıt dışılığın silinmesi amaçlanıyor. Özellikle cihaz ve satıcıdan alınan tapu harçlarının daha düşük bölünmesi planlanırken, gerçek değer üzerinden işlem biriminin üretilmesi bir sistem kurulumu hedefleniyor.
İSTİHDAM VE KAYIT DIŞI EKONOMİ MERCEK ALTINDA
Yeni vergilerin getirilmesi planlanmıyor, ancak kayıt dışı alanlarda etkin bir mücadele başlatılacak. Özellikle istihdam konusunda etkili olmayan muafiyet ve teşviklerin gözden geçirilerek, işlevsiz olanların bakış açıları düşünülüyor.
ADLİ VE İDARİ CEZALAR ARTIRILACAK
Sermaye piyasalarında daha sağlıklı fiyat oluşumlarını sağlamak amacıyla piyasayı harekete geçiren eylemlere yönelik adli ve idari cezaların ortadan kalkması da torba yasada yer alacak borçlar arasındadır. Gayrimenkul gelirlerinin takibi ve gerçek değer üzerinden vergilendirilmesi için adımlar atılacak.
Haber Merkezi