Gazze'deki İnsani Kriz Derinleşirken, Kanada'dan Kritik Filistin Kararı!

Gazze'deki İnsani Kriz Derinleşirken, Kanada'dan Kritik Filistin Kararı!

Hazır

Giriş: 31.07.2025 14:32 Güncelleme: 31.07.2025 14:32
Gazze'deki açlık görüntülerine tepkiler artarken, ABD Senatosu'nda İsrail'e silah satışının engellenmesi tasarısı destek buldu. Kanada Başbakanı ise Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırılar ve abluka, bölgedeki insani krizi her geçen gün daha da derinleştiriyor. Özellikle çocuklar, gıda, su, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. Gazze'den gelen, çocukların açlıktan hayatını kaybettiğini gösteren ve Muhammed Zekeriya Eyyub el-Matuk isimli çocuğun zayıflamış halinin yer aldığı görüntüler, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

ABD'DE İSRAİL'E SİLAH SATIŞINA TEPKİLER ARTIYOR

Bölgeden gelen yürek burkan görüntüler sonrası, ABD Senatosu'nda İsrail'e silah satışının engellenmesini öngören iki ayrı tasarı için yapılan oylamada rekor sayıda Demokrat senatör "evet" oyu kullandı. Bu gelişme, Washington yönetimi içinde İsrail'in Gazze politikalarına karşı eleştirel bir çizginin güçlendiğine işaret ediyor.

KANADA'DAN FİLİSTİN'İ TANIMA KARARI

Gazze'deki insani kriz devam ederken, Kanada'dan kritik bir adım geldi. Başbakan Mark Carney, Eylül 2025'teki Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu'nda Filistin'i resmen devlet olarak tanıyacaklarını açıkladı. Carney, basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Filistin yönetimi uzun süredir ihtiyaç duyulan reformlara öncülük etmeyi taahhüt etti. İsrail'in Gazze'deki uygulamaları durumu içinden çıkılamaz hale getirdi. On binlerce Filistinli hayatını kaybetti, binlercesi kıtlığın eşiğinde" ifadelerini kullandı.

Carney, iki devletli çözüm vizyonunun artık sürdürülebilir olmadığını belirterek, "İsrail için kalıcı barışın yolu, yaşayabilir bir Filistin devletini tanımaktan geçer" dedi. Kanada Başbakanı ayrıca, Filistin'e 30 milyon dolar ek insani yardım, Batı Şeria'nın istikrarı için ise 10 milyon dolarlık destek sağlanacağını duyurdu. Carney, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 2026'da seçim yapma taahhüdünü de olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

15 ÜLKEDEN ORTAK "NEW YORK ÇAĞRISI"

Andorra, Avustralya, Kanada, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Malta, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, San Marino, Slovenya ve İspanya dışişleri bakanları, İsrail-Filistin meselesine ilişkin "New York Çağrısı" isimli ortak bir açıklama yayımladı. Filistin Devleti'nin tanınmasını iki devletli çözümün hayata geçirilmesinde "temel bir adım" olarak nitelendiren ülkeler, henüz adım atmamış tüm devletleri bu çağrıya katılmaya davet etti.

 

Haberler.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap