SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Geliri Yetmeyene Devlet Desteği: Vatandaşlık Maaşı Geliyor

Geliri Yetmeyene Devlet Desteği: Vatandaşlık Maaşı Geliyor

Hazır

Giriş: 20.11.2025 10:30 Güncelleme: 20.11.2025 10:30
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla, aylık geliri belli bir sınırın altında kalan ailelere yönelik "Vatandaşlık Maaşı" uygulaması 2026'da devreye giriyor. Gelir farkı nasıl ödenecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, aylık geliri belirlenen bir tutarın altında kalan ailelere yönelik yeni bir destek modeli olan "vatandaşlık maaşı" uygulaması hayata geçmeye hazırlanıyor. "Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi" olarak adlandırılan ve 2026 yılında devreye alınması planlanan bu yeni destek programı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı çalışmalara başladı.

Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı’nın da dahil olduğu bu çalışma, önümüzdeki aylarda tamamlanacak ve hedeflenen takvim doğrultusunda yeni yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak. Projenin, ilk etapta belirlenecek pilot illerde uygulamaya konulacağı belirtiliyor.

PİLOT İLLER VE GELİR SINIRI BELİRLENİYOR

Uygulamanın başlangıcında öncelik verilecek iller önümüzdeki aylarda netleşecek. Ancak ilk belirlemelere göre; milli gelirin en düşük olduğu iller, deprem bölgesi ve büyük şehirler içinde kent yoksulluğunun en yoğun yaşandığı yerlere öncelik tanınacak.

Peki, vatandaşlık maaşından kimler, hangi şartlarda yararlanabilecek?

Sistemden faydalanmak için hanelerin belirlenen bir gelir düzeyinin altında olması şartı aranacak. Uygulama için öncelikle yoksulluk sınırı ya da asgari ücret baz alınarak yıllık bir gelir sınırı tespit edilecek. Bu sınırın altında kazancı olan ailelere, kazançları ile asgari geçim rakamı arasındaki fark kadar aylık maaş ödemesi yapılacak.

Örneğin, belirlenen geçim sınırının 20 bin lira olması durumunda, ailenin toplam aylık geliri 16 bin lira ise, devlet tarafından aileye aradaki 4 bin liralık fark ödemesi gerçekleştirilecek.

SİSTEMİN AMACI VE KAPSAYICILIK

Bu yeni sosyal yardım programı ile gelirden en az pay alan nüfusun durumunun düzeltilerek, gelir dağılımının iyileştirilmesi hedefleniyor. Uygulama sayesinde sosyal yardımların hakkaniyete uygun bir şekilde dağıtılması amaçlanıyor.

Sistemin hayata geçirileceği Orta Vadeli Plan (OVP)'da da bu konuya yer verilmişti. OVP'de yer alan ifadede, "Aile odaklı, kapsayıcı ve fert başına asgari bir geliri garanti edecek ve işgücüne katılıma mâni olmayacak şekilde bütünleşik yapıda bir sosyal yardım programı pilot bir projeyle başlatılacaktır" denilerek uygulamanın temel çerçevesi çizilmişti. Programın işgücüne katılımı engellemeyen bir yapıda olması, sosyal yardım sisteminin entegrasyonu açısından önem taşıyor.

 

Haber Merkezi

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap