Belediyecilik kesinlikle kolay iş değildir. Seçimlerde oy verende vermeyende belediyenin kapısını çalar olumlu olumsuz, olacak olmayacak bir sürü farklı isteklerde bulunur.
Karşılarsanız en iyisi sizsiniz karşılayamazsanız vay geldi halinize. Genelde bu istekler ve talepler hep şahsi çıkar ve menfaate dayalı gerçekleşmektedir.
Ancak bir belediyenin en çok düşünmesi gereken kendi yerleşim bölgesinde yaşayan hemşerilerine en iyi hizmeti verebilmek, belediyenin ve bölgesinde yaşayan hemşerilerinin çıkar ve menfaatlerini kanunlar çerçevesinde koruyabilmektir.
Özellikle belediye sınırları içerisindeki esnaflar, sanayi siteleri esnafları belediyeler için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ iş birliğinde Toybelen bölgesinde yeni işyerleri yapıldı. Buraya Gülsan Sanayi Sitesi’ndeki esnaflarımız taşınacak.
Samsun’un doğu tarafı nefes alacak, esnaflarımız ise daha düzenli tertipli iyi koşullara sahip işyerlerine kavuşacak.
Bu taşınma işlemleri gerçekleşirken insanlarımızın aklına bir sürü soruyu da beraberinde getirdiği gibi çözümü olan ve olmayan sıkıntıları da beraberinde getirdi.
İlk olarak (200 metrekarelik) işyerleri 680 bin + KDV olarak 2019 yılında Gülsan esnafına satışa sunuldu. Bir müddet sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından fiyat güncellenmesi yapılarak rakam 1,500,000 TL’ye çıkartıldı, esnafın yapmış olduğu itirazlar neticesinde bu rakam 1,400,000 TL’ye indirildi.
Ödemeler her ayın 20’sine endekslendi. Bu arada peşin ödeme yaparak işyerlerini alanlarda oldu.
1526 işyerinin 1000 tanesi esnaflarımıza satıldı kalan 526 işyeri ise merhum Belediye Başkanı tarafından Büyükşehir Belediyesi bünyesine geçirildi.
Ama yeni gelen SBB Başkanı Halit Doğan, belediyenin ödeme sıkıntıları içerisinde olduğunu öne sürerek bu 526 işyerini TOKİ’ye geri iade etti.
TOKİ işyerlerinin satışı için ihale açtı ki bu 2 sefer ayrı ayrı ihale gerçekleştirildi, toplamda 40 işyeri satıldı. Buraya kadar her şey sıkıntılara rağmen normal seyrinde devam etti.
Eğer yolunuz Toybelen Sanayi Sitesi’ne düşerse veya görmek için gidin oraya bazı işyerlerinde SATILIK veya KİRALIK levhalarını görmeniz mümkündür.
Bu açıkça şu anlama gelmektedir. Bu satılığa veya kiralığa çıkan işyerleri Gülsan Sanayi Sitesi esnafları tarafından alınmayıp, birileri tarafından ister yatırım amaçlı deyin isterseniz adını başka şey koyun bir şekilde satın alındı.
“Bal tutan parmağını yalar” diye bir Yahudi uydurması atasözümüz vardır. Maalesef;
Bu söz gönül isterdi ki burada gerçekleşmesin. Ama maalesef gerçekleşti ve 8 adet işyeri o parmağın avucuna konuverdi. Kim ne götürmüş ki ilahi sonda gideceğimiz yere değil mi? Nedir bu insanlarımızın dünya malı kavgası ve hırsı anlayabilen var mı?
Yapmış olduğum görüşmelerde bu şekilde olan işyeri sayısının 100 civarında olduğu söyleniyor. Peki, bu işyerlerini alanların Samsun’da yaşamakla bir alakaları var mı? Bu işyerlerini alanlar Samsun’da esnaf mı? Kesinlikle hayır.
Bakın değerli okuyucularım bu işyerlerin ilk çıkış fiyatı 680,000 + KDV olup bugün TOKİ kanalı ile değeri 8,400,000 + KDV’dir.
Gülsan esnafı değilsiniz ama işyeri açacaksınız ve Toybelen Sanayi Sitesi’nden o satılık olan işyerlerinden birine talipsiniz “sizden istenilen rakam 15 milyon - hatta 16 milyon liradır.
Sayın belediye ve TOKİ yetkilileri 526 işyerini satarken, satılığa çıkartırken hiç mi esnaflarımız ve yeni işyeri açacak olan insanlarımızı düşünmediniz.
Satış şartnamesini hazırlarken çok mu zordu buradan işyeri almak isteyenler “Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde sanayi esnafı olmak zorundadır” diye bir madde eklemeniz.
Ve yine şartnameye eklenemez miydi “Her esnaf sadece bir işyeri satın alabilir veya işyerinin büyüklüğüne göre en fazla 2 işyeri alabilir” diye.
Bu dediklerim kesinlikle şartnameye eklenebilirdi ve hiç kimsede itiraz etmezdi.
TOKİ kendi kazancına, Büyükşehir Belediyesi üstündeki yükü atmaya bakmış tabiri caizse.
Alan almış, satan satmış ve ne yazık ki esnaflarımızın yine her zaman olduğu gibi Samsun ve Samsunlunun hakkı yenmiştir. Birileri damdan düşer gibi gelmişler bir veya 2 tanede değil 10’ar, 20’şer işyeri almışlar oh ne ala memleket.
Tıpkı bir dönüm bostan yan gel yat oğlum Osman hesabı.
2020’de 680 bin Lira bugün 15 milyon lira.
Kimsenin parasında malında gözümüz yok çok şükür ama bu yapılanlar esnaflarımızın hakkını ellerinden almaktır.