SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
Gümrükte 30 Euro Muafiyeti Resmen Kaldırıldı

Gümrükte 30 Euro Muafiyeti Resmen Kaldırıldı

Hazır

Giriş: 06.02.2026 10:47 Güncelleme: 06.02.2026 10:47
Bireysel yurt dışı alışverişlerinde uygulanan 30 euro gümrük muafiyeti Resmi Gazete kararıyla kaldırıldı. Yeni dönemde her tutar için vergi ödenecek.

 

Yurt dışından bireysel olarak yapılan internet alışverişlerinde uzun süredir uygulanan gümrük vergisi muafiyeti için yolun sonuna gelindi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte, vatandaşların 30 euroya kadar olan siparişlerinde uygulanan vergi istisnası tamamen kaldırıldı. Bu kararla birlikte, yurt dışı kaynaklı sitelerden alınan ürünlerin bedeli ne olursa olsun gümrük işlemlerine tabi tutulması kesinleşti.

Gümrük Genel Tebliği üzerinde yapılan değişiklikle birlikte, yurt dışı e-ticaret sitelerinden gelen paketler artık bedeline bakılmaksızın vergilendirilecek. Geçmişte uygulanan 30 euro altındaki ürünlerin doğrudan teslim edilmesi dönemi kapanırken, artık 1 euroluk bir sipariş için dahi gümrük beyanı ve vergi ödemesi yapılması zorunlu hale getirildi.

YENİ DÖNEM 30 GÜN SONRA BAŞLIYOR

Yayımlanan kararda, uygulamanın yürürlüğe giriş tarihi için 30 günlük bir geçiş süreci tanındı. Buna göre, tebliğin yayım tarihinden itibaren bir ay sonra yurt dışından Türkiye'ye giriş yapan tüm bireysel paketler yeni vergi sistemine dahil edilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek olan süreçte, gümrük denetimlerinin daha sıkı hale getirilmesi ve yerli ticaretin korunması hedefleniyor.

FİRMALAR İÇİN BASİTLEŞTİRİLMİŞ USUL KOLAYLIĞI

Düzenleme sadece bireysel tüketicileri değil, ticari ithalat yapan firmaları da yakından ilgilendiriyor. Onaylanmış Kişi Statü Belgesi veya Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası sahibi olan güvenilir firmalar, getirdikleri eşyalar için "yaygın basitleştirilmiş usul" talebinde bulunabilecekler. Bu sertifikalara sahip şirketlerin başvuruları, belirlenen şartları taşımaları halinde gümrük idareleri tarafından doğrudan kabul edilerek işlemlerin hızlandırılması sağlanacak.

GÜMRÜK BEYANNAMESİ ZORUNLU HALE GELDİ

Yeni sistemle birlikte düşük bedelli ürünlerin kapıda teslimatı yerine detaylı beyanname süreci devreye girecek. Vatandaşların yurt dışı siparişlerinde sadece ürün bedeli değil, gümrük sunum ücreti ve vergi maliyetlerini de göz önünde bulundurması gerekecek. Kararın, özellikle Uzak Doğu menşeli ucuz alışveriş platformlarından gelen yoğun sipariş trafiğini dengelemek amacıyla alındığı belirtiliyor.

 

dunya.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap