Fed beklentileri emtia piyasalarına yön verirken, gümüş tepki yükselişlerinin sert olmasıyla tarihi rekorunu tazeledi.
ABD-Çin ilişkilerinde iyileşme sinyalleri ve Fed yetkililerinden gelen açıklamaların faiz indirimine yönelik beklentileri güçlendirmesi piyasaları pozitif etkiledi. Bu gelişmelerle ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yüzde 4,02'den, dolar endeksi ise yüzde 0,7 gerilemeyle 99,5 seviyesinden kapattı.
GÜMÜŞTE %13,6 KAZANÇ
Değerli metaller, tamamlanan haftada faiz indirimi beklentilerinin artmasıyla pozitif bir seyir izledi. Ons gümüş fiyatı, altına paralel hareket etmesine rağmen daha sert yükselişlerle 56,9 dolar seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi. Kapanışını 56,73 dolardan yapan gümüş, tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmiş oldu.
Gümüş, ons bazında haftalık yüzde 13,6 değer kazandı.
Altının ons fiyatı ise haftalık bazda en düşük yüzdelik artışı kaydederek haftayı 4 bin 219 dolardan kapattı. Altın, son 5 haftanın en yüksek haftalık kapanışını yapmasına rağmen tüm zamanların rekoru olan 4 bin 381,55 doların üstüne çıkamadı ve haftalık yüzde 3,7 değer kazandı.
PLATİN VE PALADYUM DA YÜKSELDİ
Platin ve paladyum da düşük faiz beklentileri ve Çin'de devreye giren vadeli kontratların desteğiyle haftayı kazançla kapattı.
- Platinin ons fiyatı yüzde 10,4 değer kazandı.
- Paladyumun ons fiyatı yüzde 5,1 değer kazandı.
Bakır fiyatları ise yıl içinde gördüğü rekor seviyelere yaklaşsa da Çin cephesindeki gelişmeler nedeniyle yatırımcıların temkinli davrandığı görüldü.
Anadolu Ajansı