Hamsi Bolluğu Sona Erdi: Fiyatı Üçe Katlandı

Hamsi Bolluğu Sona Erdi: Fiyatı Üçe Katlandı

Hazır

Giriş: 06.12.2025 18:48 Güncelleme: 31.05.2026 08:14
Sezon başında 50 liraya kadar düşen hamsinin fiyatı, Batı Karadeniz'de avın durmasıyla 150 liraya yükseldi. Arz düşüklüğü ve nakliye maliyetleri fiyatları artırdı.

Karadeniz Bölgesi'nde sezon başında yaşanan hamsi bolluğu sona erdi. Yerel avcılığın durma noktasına gelmesiyle birlikte, tezgahlarda 50 liraya kadar düşen hamsinin fiyatı, adeta üçe katlanarak 150 liradan alıcı bulmaya başladı. Batı Karadeniz'deki balıkçı esnafı, hamsinin artık uzak bölgelerden geldiğini ve sevkiyat maliyetlerinin doğrudan fiyatlara yansıdığını belirtti.

Zonguldak Merkez Balık Hali'nde, yaklaşık üç aydır devam eden hamsi bolluğu yerini durgunluğa bıraktı. Bu yıl palamut avcılığının beklenen seviyede olmaması nedeniyle sezona hamsi ile başlayan balıkçılar, vatandaşların uygun fiyata balık tüketebildiği dönemin kapandığını ifade etti.

YEREL AV BİTTİ, GÖZLER DOĞU KARADENİZ'DE

Balık hali esnaflarından Zeki Beybeyoğlu, sezonun genel durumunu değerlendirirken, Batı Karadeniz'de hamsi avının neredeyse durduğunu söyledi. Beybeyoğlu, palamutun olmaması nedeniyle mecburen sezona hamsi ile başladıklarını ve bu süreçte halka 50 lira ile 70 lira arasında uygun fiyatlarla hamsi sattıklarını hatırlattı.

Beybeyoğlu, hamsinin artık bölgeden çok az çıktığını, hatta hiç çıkmadığını belirtti. Bu durumun, balıkçıları Giresun ve Hopa gibi Doğu Karadeniz bölgelerine yönlendirdiğini kaydetti.

ARZ DÜŞÜKLÜĞÜ VE YÜKSEK SEVKİYAT MALİYETİ

Fiyatlardaki ciddi artışın temel nedenleri arasında arz düşüklüğü ve sevkiyat maliyetlerinin yükselmesi gösteriliyor. Balıkçı esnafı Zeki Beybeyoğlu, hamsinin uzak bölgelerden gelmesinin nakliye masraflarını artırdığını ve bu durumun tüketiciye yansıdığını dile getirdi.

Beybeyoğlu, "Şu an balık buralardan çok az çıkıyor, hatta hiç çıkmıyor diyebiliriz. Bazen Giresun ve Hopa taraflarından geliyor. O yüzden balık fiyatları biraz yükseliyor. Şu an tezgahlarda 150 lira seviyesinde" açıklamasını yaptı. Balığın bol çıktığı zamanlarda fiyatların her zaman düşeceğine vurgu yapan Beybeyoğlu, kısa sürede yeniden bol hamsi çıkması dileğini ifade etti.

 

İhlas Haber Ajansı

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap