Hastane Otoparkına Ücret Ödeyenler Dikkat: Paranızı Geri Alabilirsiniz

Hastane Otoparkına Ücret Ödeyenler Dikkat: Paranızı Geri Alabilirsiniz

Hazır

Giriş: 16.01.2026 13:50 Güncelleme: 31.05.2026 09:03
Özel hastanelerde ücretsiz olması gereken otoparklar için alınan yüksek ücretlere karşı tüketici örgütlerinden iade çağrısı geldi. Fişinizle başvuru yaparak paranızı geri alabilirsiniz.

Özel hastanelerin, otopark yönetmeliğine aykırı şekilde hasta ve hasta yakınlarından yüksek meblağlarda otopark ücreti alması büyük tepki çekiyor. Saatlik 300-400 TL’ye varan otopark ve "vale" ücretleri sonrası harekete geçen tüketici örgütleri, bu bedellerin hukuksuz olduğunu ve vatandaşların ödedikleri parayı geri alabileceğini duyurdu.

YÖNETMELİĞE GÖRE ÜCRETSİZ OLMAK ZORUNDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan Otopark Yönetmeliği'ne göre; hastaneler dahil toplu kullanım alanlarının otopark ihtiyacını kendi bünyesinde karşılaması zorunlu. Tüketici örgütleri, bu alanların üçüncü şahıslara kiralanarak ticari bir işletmeye dönüştürülmesinin mevzuata aykırı olduğunu vurguluyor.

VALE OYUNUNA DİKKAT: FİŞİNİZİ MUTLAKA ALIN

Vatandaşların en çok şikayet ettiği konuların başında, otopark ücreti yerine "vale hizmeti" adı altında para tahsil edilmesi geliyor. Bazı hastanelerin fiş vermekten kaçındığı, ısrar edildiğinde ise "vale" makbuzu düzenlediği ifade ediliyor. Uzmanlar, acil servise gelenlerden veya yatan hasta yakınlarından bu ücretin alınmasının yasal dayanağı olmadığını belirtiyor.

PARANIZI NASIL GERİ ALIRSINIZ?

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, mağdur olan vatandaşlar için izlenmesi gereken yolu şu şekilde açıkladı:

  • Ödeme yaparken mutlaka fiş veya fatura isteyin.

  • Hastaneden sağlık hizmeti aldığınızı gösteren belgeyi (muayene kağıdı, barkod vb.) saklayın.

  • Bu iki belgeyle birlikte e-Devlet üzerinden veya kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurun.

HASTANELERDEN "KONTENJAN" SAVUNMASI

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) ise konuyla ilgili yaptığı savunmada, hastane bünyesindeki ücretsiz alanların talebi karşılamadığını iddia ediyor. Yoğun saatlerde yer bulunamadığı için dışarıdan alan kiralandığını ve bu nedenle işletme maliyeti doğduğunu savunan dernek, yatan hastalar için ücretsiz kart uygulaması yapıldığını öne sürüyor.

 

Haberler.com

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap