Havza'da tarihi taş mektep çocukların gelecek yuvası oldu
Paylaş

Havza'da tarihi taş mektep çocukların gelecek yuvası oldu

Ekleme: 25.06.2026 15:25 Güncelleme: 25.06.2026 15:34

Samsun'un Havza ilçesinde Milli Mücadele'nin tanığı tarihi Taş Mektep binası, Cemal Emine Gürpınar Bilim, Kültür ve Sanat Atölyesi olarak çocukları geleceğe hazırlıyor.

Samsun'un Havza ilçesinde Milli Mücadele döneminin önemli izlerini taşıyan tarihi Taş Mektep binası, çocukların sanat, müzik, zeka oyunları ve robotik kodlama alanlarında modern eğitimler aldığı aktif bir bilim ve kültür merkezi olarak hizmet vermeye devam ediyor.

ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARININ ÇALIŞMA ALANIYDI

Samsun-Sivas demir yolu hattının yapımı süreci kapsamında 1911 yılında inşa edilen ve uzun yıllar bölgede eğitim yuvası olarak kullanılan Taş Mektep, Milli Mücadele sürecinde stratejik toplantılara ev sahipliği yaptı. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Milli Mücadele döneminde 25 Mayıs 1919'da Havza'ya gelmesinin ardından ilçede yürüttükleri çalışmalara ev sahipliği yapan tarihi bina, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle Cemal Emine Gürpınar Bilim, Kültür ve Sanat Atölyesi adıyla yeniden öğrencilerin kullanımına sunuldu.

ATÖLYELERDE TEKNOLOJİ VE KÜLTÜR BİRLEŞİYOR

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunca 1980 yılında "tarihi değer" statüsüyle koruma altına alınan tarihi binada oluşturulan müzik, görsel sanatlar, robotik kodlama ve zeka oyunları atölyelerinde eğitim alan öğrenciler, bir yandan Milli Mücadele'nin izlerini taşıyan mekanda geçmişi tanıyor, diğer yandan bilim ve teknolojiyle geleceğe adım atıyor. Havza İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Oğuz Ertuğ, Taş Mektep'in hem ilçe hem de cumhuriyet tarihi açısından taşıdığı değeri şu sözlerle ifade etti:

"Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk'ün Havza'ya gelmesiyle Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak ve İzmir'in işgalinden sonra da Redd-i İlhak Cemiyeti'nin kurulması ve toplantılarına ev sahipliği yapmış, Cumhuriyet'imizin köklü binalarından biri. Uzun yıllar Merkez İlkokulu olarak kullanıldıktan sonra artık eğitim öğretime uygun olmadığı düşünülerek okul başka binaya taşındı. Hem binayı canlandırmak hem de tarihi dokusu ile çocuklarımızın geleceğe atacağı adımlarda tarihi, kültürümüzü ve geleceğimizi birleştirmek adına birtakım çalışmalarda bulunduk. Bu çalışmalarda müzik, görsel sanatlar, robotik kodlama ve zeka oyunları olmak üzere atölyeler hazırladık. Buraya çocuklarımız geliyor, hem tarihi dokuyu zihinlerinde canlandırıyor hem de geçmişte yaşanmış olayları tahlil ederek o bilinçle teknolojiyi de kullanarak güzel yarınlar hazırlamaya çalışıyorlar. Milli Mücadele'nin ilk adımlarının atıldığı bu binada çocuklarımıza eğitim öğretim vermek ayrıca gurur kaynağıdır."

"ATALARIMIZIN AYAK BASTIĞI YERDEYİZ"

Tarihi mekanda eğitim alan Merkez İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Başar Alp Akbaş, Taş Mektep'te bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Atalarımızın ayak bastığı yerde resim yapıyoruz. Burada resim yapmaktan gurur duyuyorum. Müzik aletlerini kullanıyoruz, zeka oyunları oynuyoruz." dedi. Öğrencilerden Sahra Dağdelen ise tarihi binadaki atmosferin kendisi için çok özel ve anlamlı olduğunu belirterek, "Atatürk burada toplantı yaptığı için çok gururluyum. Burada resim yapmak da çok gurur verici." ifadelerini kullandı.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.