25 Mayıs Havzalılar Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği’nin düzenlediği Geleneksel Tirit Gecesi, Samsun’da protokol üyeleri ve yüzlerce Havzalının katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, kültür, dayanışma ve hemşerilik ruhunu aynı sofrada buluşturdu.
Havza’ya özgü kaz tiridinin ikram edildiği gece, yalnızca bir yemek organizasyonu olmanın ötesinde, geçmişten günümüze uzanan kültürel mirasın ve imece geleneğinin canlı bir yansıması oldu. Programa, Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz, İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yıldız, MHP Samsun İl Başkanı Burhan Mucur, önceki dönem Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, il ve ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Samsun ile çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş katıldı.
YEMEK DEĞİL YAŞAM KÜLTÜRÜ
25 Mayıs Havzalılar Dayanışma, Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Osman Teber, tirit geleneğinin bir yemek değil, bir yaşam kültürü olduğunu vurguladı. Geçmişte köy odalarında yaşatılan birlik ve paylaşma geleneğine dikkat çeken Teber, “Eskiden köy odalarında soba yoktu, kalorifer yoktu, doğal gaz yoktu.

Evlerde bacalar vardı ve oralarda ateş yakılır; tereklerden iple sarkıtılan kazlar, odun ateşinde çevrilerek pişirilir ve kaz yağıyla bulgur pilavı ve yufka ekmeğiyle servis edilirdi. Buna biz ‘kaz asması’ derdik” dedi.

Uzun kış gecelerinde insanlar bu odalarda toplandığını hatırlatan Teber, “Sohbet edilir, misafirler ağırlanır ve paylaşma öğrenilirdi. Bugün Samsun’da kurduğumuz bu sofra, o kültürün ve geleneğin devamıdır. Buradan organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen yönetim kurulundaki arkadaşlarıma, katkılarından dolayı Havza Belediye Başkanımız Murat İkiz’e ve gecemize katılan tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘KÜLTÜR VARSA ŞEHİR VARDIR’
Havza Belediye Başkanı Av. Murat İkiz ise kültürel mirasın şehirlerin kimliğini ve hafızasını ayakta tuttuğunu belirterek, kaz asma ve tirit geleneğinin yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Selçuklulardan Osmanlı’ya, Cumhuriyet dönemine kadar Samsun’un iç bölge ilçelerinde, özellikle köylerde uzun kış gecelerinde kaz asma geleneğinin yaşatıldığını hatırlatan İkiz, “Yaklaşık 20 yıl önce Havza, Vezirköprü, Kavak, Ladik ve Asarcık ilçeleri olarak iç bölge kaz tiridimizi Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescil ettirdik. Bu kültür zamanla gastronomi alanında ekonomik bir değere de dönüştü. Bugün bölgemizde tirit evleri ve restoranlar açılmış durumda” dedi.
Mustafa BAŞARAN