Hazine ve Maliye Bakanlığı, tütün sektöründen sonra alkollü içecek sektörüne yönelik denetim çalışmalarını genişletti. 22 ilde, 100 adreste yapılan fiili envanter sayımlarıyla kayıt dışılığın önlenmesi hedefleniyor. Bakanlık, bu kapsamda 200 vergi müfettişi ve gelir uzmanından oluşan ekiplerle sahada çalışmalarını sürdürüyor.
100 MİLYAR LİRALIK SEKTÖR MERCEK ALTINDA
Fiili envanter denetimleriyle, alkollü içecek sektöründe stok ve ticaret işlemlerindeki usulsüzlükler araştırılıyor. Büyük mükelleflerin yer aldığı bu sektörde, şirketlerin toplam cirosunun yaklaşık 100 milyar liraya ulaştığı belirtildi. Denetimlerde, ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi ile KDV kayıplarının tespit edilmesi amaçlanıyor.
KAÇAKÇILIK VE KAYIT DIŞI SATIŞ ARAŞTIRILIYOR
Bakanlık ekipleri, sektörde kayıt dışı alım-satım işlemleri, kaçak içki üretimi ve envanter değerleme mevzuatına aykırı uygulamalar üzerine yoğunlaşıyor. Çalışmalarda Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından alınan veriler de kullanılarak riskli mükellefler belirleniyor.
BAKAN ŞİMŞEK: "VERGİ İNCELEMELERİ DERİNLEŞİYOR"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadeleye dair şu açıklamayı yaptı: "Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz çerçevesinde kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere ilişkin saha denetimlerimiz derinleşiyor. Fiili envanter sayımı sonucunda haklarında tespit yapılan mükellefler vergi incelemesine alınacak. Tüm sektörlere yönelik saha denetimlerini plan dahilinde sürdürerek denetimsiz hiçbir alan bırakmıyoruz." dedi.
Anadolu Ajansı