Haziran'daki aşırı yağmur buğdayda kaliteyi düşürdü
Paylaş

Haziran'daki aşırı yağmur buğdayda kaliteyi düşürdü

Ekleme: 09.07.2023 16:50 Güncelleme: 05.06.2026 12:55

Bafra Ovası'nda ekilen hububatın hasadı gerçekleştiriliyor. Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Haziran ayındaki aşırı yağışların etkisiyle kalite ve verimde yüzde 30 civarında düşüş bulunduğuna dikkati çekti.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ovası'nda kasım aylarında ekilen buğday ve arpanın hasat olgunluğuna geldiğini söyledi. Hububatın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 250 bin dekar alanda ekildiğini belirten Tosuner, Haziran ayındaki aşırı yağışların etkisiyle kalite ve verimde yüzde 30 civarında düşüş bulunduğuna dikkati çekti.

Hasat edilen hububatın özel sektör ve Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satıldığını dile getiren Osman Tosuner, "Ovanın haricinde 75 kırsal mahallede de hububat ekili. Fazla yağış olması ve dengesiz sıcaklık üründe kırsalda yüzde 75, ovada ise yüzde 15 hastalık meydana getirdi" dedi.

RANDEVU UYARISI!

Ortalama verimin ovada 750 ila 800, kırsalda ise 500 ila 650 kilogram arasında olduğunu anlatan Tosuner, "Buğday alımının üç fiyat üzerinden olması lazım. 7,5 lira birinci sınıf, 7 lira ikinci sınıf, 6,5 lira üçüncü sınıf şeklinde bir fiyat uygulanabilir. Üreticinin bir diğer sıkıntısı, çiftçi sırasını, randevusunu almış ama yağışlardan dolayı hasat yapamamış. Dolayısıyla randevu dönemine hasadı yetiştiremeyecek" ifadesini kullandı.

Tosuner, hububatı özel sektöre veren üreticinin desteklerden faydalanabilmesi için faturasını alıp il veya ilçe tarım ve orman müdürlüklerine onaylatması gerektiğine işaret ederek, aksi durumda destekleme ödemesini alamayacağını kaydetti.

2 AY SONRAYA GÜN VERİYOR

Üretici Ferdi Yılmaz da, "Bölge fazla yağış aldığından dolayı buğdayın verimi düşük. Arpa ile buğday daha önceleri 20-25 gün aralıklarla harman olurdu. Şimdi buğday ile arpa aynı zamanda hasat ediliyor. Buğdayı tüccar faturalı 5,5 liradan alıyor. TMO ise 7,5 liradan alıyor. Güzel para veriyor ama 45 gün, 2 ay gün veriyor randevu için. Bunun biraz daha aşağı çekilmesini istiyoruz" diye konuştu.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.