SON DAKİKA SAMSUN HABER | Yurtiçi ve yurtdışı seferler gerçekleştiren Samsun Çarşamba Havalimanı'nın yolcu trafiği her geçen yıl artmaya devam ediyor. 2020 yılında 868 bin 141 yolcu sayısı, 2021 yılında yüzde 32 artarak 1 milyon 142 bin 51'e yükseldi. 2023 yılında ise yolcu trafiği yine aynı oranda artarak 1 milyon 416 bin 172 yolcuya ulaştı. 2024 yılının Ocak ayında ise 121 bin 462 yolcuya hizmet verildi.

Yolcu sayısı her yıl yüzde 40 oranında artmaya devam eden Çarşamba Havalimanı'nda yolcuların kabul edildiği terminal binasının yetersiz olduğu konusu gündeme geldi.
Samsun Çarşamba Havalimanı yeni iç hatlar terminal binası ve mütemmim tesisleri yapımı ile mevcut terminal binasının dış hatlara dönüştürülmesi işine ait tüm uygulama projeleri, teknik şartname ve metrajlarının hazırlanması projesi, 2017 yılında ihaleye çıkarak tamamlanmıştı. Projenin inşaat ihalesi ise 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın onayına sunulmuştu. Yaklaşık 500 milyon lira maliyetli 20 Bin metrekarelik apron ve 30 bin metrekarelik terminal binasının yenilenmesi işi, aradan geçen yıllara rağmen hayata geçirilemedi. Çarşamba Havalimanı'nda sürekli yolcu sayısının artması ve terminal binasının yetersiz kalması, yolcularıda sıkıntıya sevkediyor. HHALK Gazetesi'nin konuyu gündeme getirmesinin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çarşamba Havalimanı'na yeni terminal yapılacağını Samsun'da açıkladı.
Samsun'da temaslarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Samsun Çarşamba Havalimanı Yeni Terminal Binası hakkında brifing aldı. Proje hakkında hazırlanan sunumları dinleyen Bakan Uraloğlu, sonrasında yapılan çalışmaları bizzat yerinde inceledi.
SAMSUN'DA AÇIKLADI

Uraloğlu, “Ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine projelendirdiğimiz altyapı yatırımlarında Bakanlığımızın tek bir hedefi var, o da şehirlerimizin güvenli ve konforlu ulaşım ağını güçlendirerek insanımızın hayat standardını yükseltmektir. İşte bu kapsamda bölgenin en önemli projelerinden biri Çarşamba Havalimanı’nın yeni terminal binası yapım işidir.” dedi.
'ALTYAPI YENİLENDİ'
Uraloğlu, 2 yıl önce havalimanının mevcut terminal binasında bir revizyon yaptıklarını hatırlatarak, “Mevcut iç hatlar giden yolcu salonunun kullanım alanını genişlettik. Ayrıca 25 yıllık mekanik, elektrik ve elektronik sistemlerin tamamını yeniledik.” ifadelerini kullandı.
HAVA YOLU YOLCU SAYISI ARTIYOR
Samsun’u sürekli büyüyen ekonomisi ile kabına sığmadığını belirten Uraloğlu, “Samsun’un hava yolu taşımacılığında ticari ve uluslararası alanda ihtiyaçlarının arttığını çok iyi biliyoruz. 22 yıl önce hava- yolunu kullanan yolcu sayısı 175 bindi. Bugün yaklaşık 9 kat artışla 1 milyon 400 binin üstüne çıktı. Çarşamba Havalimanı’nda daha büyük değişiklikler yapılacak. Yeni Projemiz kapsamında; yeni iç hatlar terminal binasını 23 bin 463 metrekare alanda inşa edeceğiz ve mevcut terminal binasını dış hatlar terminal binası olarak düzenleyeceğiz. 17 bin 184 metrekare ilave ile apron sahasını genişleteceğiz. Proje kapsamında 4 bin 658 metrekare alanda yeni güç merkezi binası, 847 araç kapasiteli otopark inşa edeceğiz. Bağlantı yollarıyla birlikte yaklaşık 2 milyar liralık yapım maliyeti olan bu projenin ihalesini bir an önce yapacağız. Samsun’umuza, bölgemize şimdiden hayırlı olsun. "ifadelerini kullandı.
SAMSUN'A ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Tren Hattı ile önce Kırıkkale'den Çorum'a sonra da Samsun'a hızlı tren geleceğini anlattı. Uraloğlu, "Projenin tamamlanmasıyla Ankara-Samsun arası karayoluyla 7 saat süren seyahat süresi 2 saat 45 dakika olacak.” dedi. Bakan Abdulkadir Uraloğlu, daha sonra Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, ‘Batı Çevre Yolu ve Şehir Hastanesinin Bağlantı Yolları’ ile ilgili brifing aldı. Uraloğlu, yapımı süren Yeşilkent Kavşağ’nda incelemelerde bulunarak, 2002 yılından bu yana Samsun’un ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 73 milyar 391 milyon lira yatırım yapıldığını sözlerine ekledi.
Bakan Uraloğlu'na, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Vali Orhan Tavlı ve çok sayıda bürokrat eşlik etti.
Çarşamba Havalimanı'nda yolcu artıyor, terminal yetersiz! - Habere gitmek için tıkla
Zekeriya Fırat
