HRW'den Macaristan'a Netanyahu'yu Tutuklayın Çağrısı
Paylaş

HRW'den Macaristan'a Netanyahu'yu Tutuklayın Çağrısı

Ekleme: 20.03.2026 22:08 Güncelleme: 31.05.2026 16:50

Human Rights Watch (HRW), Macaristan'ı UCM kararlarına uymaya ve İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklamaya çağırdı. Uluslararası hukuktaki krizin detayları.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyareti öncesinde uluslararası kamuoyunu sarsacak bir bildiri yayımladı. Budapeşte yönetiminin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından alınan kararları uygulamak zorunda olduğunu belirten örgüt, Netanyahu’nun ülkeye girişiyle birlikte tutuklanması gerektiğini açıkladı.

Netanyahu’nun yarın Macaristan’da düzenlenecek olan Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’na (CPAC) katılması beklenirken, HRW bu ziyaretin hukuki bir sorumluluk doğurduğunu savundu. UCM’nin 21 Kasım 2024 tarihinde Netanyahu ve dönemin Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı yakalama kararları, bu çağrının ana dayanağını oluşturdu.

SAVAŞ SUÇLARI VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

Uluslararası Ceza Mahkemesi, söz konusu isimler hakkında "Gazze’de işlendiği iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" gerekçesiyle tutuklama emri vermişti. HRW, mahkemeye taraf olan ülkelerin, sınırları içerisine giren şüphelileri tutuklama ve adalete teslim etme yükümlülüğü bulunduğunu bir kez daha hatırlattı.

MACARİSTAN’IN ÜYELİĞİ VE SORUMLULUKLARI

HRW Uluslararası Adalet Araştırmacısı Alice Autin, Macaristan’ın mevcut durumuna dair şu kritik tespiti yaptı:

"Macaristan’ın UCM’den ayrılma sürecini başlatmış olmasına rağmen halen mahkemenin üyesi olduğunu ve yükümlülüklerinin devam ettiğini belirterek 'Bu yükümlülüğün ihlali cezasızlığı derinleştirir ve mağdurlar için adaletin sağlanmasını engeller.'"

AB VE BRÜKSEL’E SERT ELEŞTİRİ

Örgüt, sadece Macaristan’ı değil, Avrupa Birliği (AB) kurumlarını da harekete geçmemekle suçladı. Netanyahu’nun daha önceki ziyaretlerinde de tutuklanmadığına dikkat çekilen açıklamada, Brüksel yönetiminin sessiz kalmasının uluslararası hukuk mekanizmalarına zarar verdiği savunuldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçlarının, işbirliği yapılmamasını yükümlülük ihlali olarak değerlendirdiğini anımsatan HRW, diğer üye ülkelerin Macaristan üzerinde baskı kurarak hukukun üstünlüğünü savunması gerektiğini vurguladı.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.