Hürmüz Boğazı'nda Sıcak Saatler: İran F-15 Savaş Uçağı Düşürdü
Paylaş

Hürmüz Boğazı'nda Sıcak Saatler: İran F-15 Savaş Uçağı Düşürdü

Ekleme: 22.03.2026 18:35 Güncelleme: 31.05.2026 16:50

İran ordusu, ülkenin güneyinde hava savunma sistemleriyle vurduğu F-15 tipi savaş uçağının Hürmüz Adası yakınlarına düştüğünü bildirdi. ABD ve İsrail henüz açıklama yapmadı.

Orta Doğu’da 28 Şubat’tan bu yana devam eden askeri çatışmalar, hava sahasında yaşanan yeni bir gelişmeyle kritik bir aşamaya ulaştı. İran ordusu, ülkenin güney kesiminde seyreden ve "düşmana ait" olduğu belirtilen F-15 tipi bir savaş uçağını karadan havaya füze sistemleriyle vurduğunu açıkladı.

HÜRMÜZ ADASI YAKINLARINA DÜŞTÜ

İran Hava Savunma Ortak Karargahı’ndan yapılan ve devlet televizyonunda geniş yer bulan açıklamaya göre, hedef alınan uçak isabet almasının ardından Basra Körfezi’ndeki Hürmüz Adası yakınlarına çakıldı. İran makamları, düşürülen uçağın enkazına ve pilotun akıbetine dair kapsamlı bir soruşturma ve arama çalışması başlatıldığını duyurdu.

ABD VE İSRAİL CEPHESİ SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

İran’ın bu çarpıcı iddiasına karşılık, bölgede yoğun hava operasyonları yürüten ABD ve İsrail kanadından henüz resmi bir doğrulama veya yalanlama gelmedi. Daha önce yaşanan benzer olaylarda taraflar arasında "dezenformasyon" tartışmaları yaşanmıştı:

  • 19 Mart: İran, ABD’ye ait bir F-35 düşürdüğünü iddia etmiş; ABD ise uçağın teknik sorunlar nedeniyle bir üsse "sert iniş" yaptığını öne sürmüştü.

  • 21 Mart: İran bir F-16 vurduğunu duyurmuş; İsrail tarafı ise uçağın hedef alındığını ancak hasar almadan üsse döndüğünü savunmuştu.

SAVAŞIN BİLANÇOSU AĞIRLAŞIYOR

Tahran ve Washington arasındaki müzakereler sürerken patlak veren çatışmaların üzerinden üç hafta geçerken, insani ve askeri kayıplar artmaya devam ediyor. İranlı yetkililerin paylaştığı verilere göre, saldırıların başlangıcından bu yana 1348 kişi hayatını kaybetti, 17 binden fazla kişi ise yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında İran’ın en üst düzey dini ve siyasi lideri Ali Hamaney de bulunuyor.

İran’ın bölgedeki ABD üslerine (Katar, BAE, Bahreyn) yönelik misilleme saldırıları sürerken, Hürmüz Boğazı gibi stratejik bir noktada savaş uçağı düşürülmesi, küresel enerji güvenliği endişelerini de bir kez daha tetikledi.

 

Anadolu Ajansı

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.