Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, 1 Eylül 2018-31 Ağustos 2019 dönemini kapsayan 2018/19 fındık ihracat sezonunda 269 bin 399 ton/iç fındık ihracatı gerçekleştirildiğini, bu ihracat karşılığında ise 1 milyar 592 milyon ABD Doları döviz girdisi sağlandığını kaydettti.

İSTİHDAM İÇİN İÇ FINDIK İHRACATI
116 bin 951 ton iç fındığın işlenmiş olarak ihraç edildiğine dikkat çeken Sevinç, hem katma değerinin ülkemizde kalması hem de bölge istihdamına olumlu katkıları nedeniyle 'işlenmiş fındık' ihracatının arttırılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin en önemli pazarının AB ülkeleri olduğunu, 202 bin 477 ton iç fındık ihraç ettiklerini kaydeden İhracatçıları Birliği Başkanı Sevinç, yeni pazarlara ulaşılabilmesi amacıyla kurulan Fındık Tanıtım Grubu'nun yürüttüğü faaliyetlerin meyvesini vermeye devam ettiğini söyledi.
ÇİN'E İHRAÇ HEDEFİ BU YIL 10 BİN TON
Geçen yıla oranla ABD'de yüzde 5, Japonya'da yüzde 3, Çin Halk Cumhuriyeti'nde yüzde 19 ve Hindistan'da ise yüzde 173 oranında bir artış olduğuna vurgu yapan Sevinç, Çin'e 8 bin 73 ton, ABD'ye 6 bin 300 ton, Japonya'ya bin 95 ton ve Hindistan'a 463 ton ihracat gerçekleştirildiğini, özellikle Çin'e yönelik ihracatın önemli bir ivme kazandığını, en fazla fındık ihraç edilen 7. ülke olduğunu, yeni sezonda ülkeye yönelik fındık ihracatının 10 bin ton seviyelerine yükselmesinin beklendiğini kaydetti. Emin ÇEKİÇ