Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe dengeyi sağlamak ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" düzenlemesinin süresini uzattı.
Yapılan resmi açıklamada, bu yöntemin stokçuluk ve haksız kazançla mücadelede etkin bir rol oynadığı vurgulandı. Sektörde adil ve rekabetçi bir yapıyı yeniden tesis etmeyi hedefleyen bakanlık, kısıtlamanın 1 Temmuz 2026 tarihine kadar geçerli olacağını duyurdu.
Düzenleme kapsamında, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeler; motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay geçmeden ve 6 bin kilometre dolmadan satamayacak. Bu kural, sadece yetki belgesi olan işletmeleri değil, bir takvim yılı içinde üç ve üzerinde araç satışı yapan tüm bireysel ve kurumsal satıcıları da kapsıyor.
İLANLARA SIKI DENETİM VE EK TEDBİR SİNYALİ
Bakanlık, spekülatif fiyat oluşumlarına karşı bir diğer önemli silah olan "ilan kısıtlaması" uygulamasının da devam edeceğini bildirdi. Buna göre, ikinci el taşıtların üretici tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir bedelle ilan yoluyla pazarlanması 1 Temmuz 2026'ya kadar yasak kalacak. Noterlikler, kısıtlamaya aykırı satış işlemlerini sistem üzerinden engellemeye devam ederek denetim mekanizmasını işletecek.
Açıklamada ayrıca, piyasa koşullarının yakından takip edildiği ve ihtiyaç duyulması halinde yeni ek tedbirlerin kararlılıkla hayata geçirileceği ifade edildi. Tüketici mağduriyetlerini en aza indirmek ve fiyat istikrarını korumak için denetimlerin saha ve dijital mecralarda aralıksız sürdürüleceği kaydedildi.
YETKİ BELGESİNDE LİSE MEZUNİYETİ MUAFİYETİ ESNETİLDİ
Sektördeki kayıt dışılığı azaltmak amacıyla, yetki belgesi başvurusunda bulunan işletmecilere yönelik önemli bir kolaylık da sağlandı. Diğer tüm şartları taşıyıp sadece lise mezuniyeti şartına takılan işletmeler için tanınan muafiyet süresi, 1 Nisan 2026 tarihine kadar uzatıldı. Ancak bu muafiyetten yararlanabilmek için 27 Ağustos 2024 itibarıyla vergi veya meslek odası kaydının bulunması şartı korunuyor.
Ticaret Bakanlığı, devreye alınan bu düzenlemelerle birlikte otomotiv pazarında dengeli bir yapının kalıcı hale getirilmesini amaçlıyor. Fiyatlardaki yapay şişkinliğin önüne geçilmesiyle birlikte, gerçek ihtiyaç sahiplerinin araca ulaşımının kolaylaştırılması hedefleniyor.
Hüsnü Can ARMUTÇU