İkinci El Araca Yeni Harç Geldi: Bin Liradan Az Olamayacak

İkinci El Araca Yeni Harç Geldi: Bin Liradan Az Olamayacak

Hazır

Giriş: 05.12.2025 12:07 Güncelleme: 05.12.2025 12:07
TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle ikinci el araç devirlerinde binde iki oranında, bin liradan az olmamak şartıyla harç alınacak. İşte yeni vergi düzenlemesinin tüm detayları.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni vergi düzenlemesiyle, ikinci el araç alım satımına ek masraf getirildi. Artık noter devir işlemlerinde harç istisnası kaldırıldı ve devir bedeli üzerinden binde iki oranında vergi alınacak. Bu vergi, bin liradan az olamayacak. 

ARTIK HARÇ İSTİSNASI YOK: MALİYET ARTIYOR

Yeni vergi düzenlemeleri, ikinci el araç alım satımı yapacak vatandaşlar için ek bir maliyet kalemi yarattı. Kabul edilen kanun teklifiyle birlikte, ikinci el araçların devir işlemlerinde uygulanan harç istisnası tamamen kaldırıldı.

Bu kararla beraber, ikinci el araç satış ve devir işlemlerinde devir bedeli üzerinden binde iki oranında nispi noter harcı alınacak. Haberin en can alıcı detayı ise, alınacak bu verginin bin liradan az olamayacak olması. Bu durum, özellikle düşük bedelli araç satışlarında dahi bin liralık sabit bir ek maliyetin ortaya çıkmasına neden olacak.

GAYRİMENKUL VE KİRA GELİRİNE DE YENİ DÜZENLEMELER

Yeni kabul edilen kanun teklifi, sadece ikinci el araç satışlarını değil, gayrimenkul ve kira gelirleri gibi vatandaşın diğer temel gelir kalemlerini de etkileyecek önemli değişiklikler içeriyor.

Yapılan düzenlemelerle; Gayrimenkul satışlarında yanlış beyanda uygulanan ceza oranı yüzde 25’ten iki katına çıkarılacak.

Mesken kira gelirlerinde, emekliler, dul ve yetim aylığı alanlar hariç, gelir vergisi istisnası kaldırılacak. Artık bu gruplar dışındakiler, kira gelirinin miktarına bakılmaksızın vergi ödemek zorunda kalacak.

KUYUMCULAR VE EMLAKÇILAR DA YETKİ BELGESİ ÜCRETİ ÖDEYECEK

Düzenlemeler kapsamında, ticaret yapan meslek gruplarına da yeni yetki belgesi ücretleri getirildi. Şube dahil olmak üzere işletmelerin ticari faaliyetlerine devam edebilmesi için harç ödemesi zorunlu hale geldi: Kuyum ticareti yetki belgelerinden 30 bin lira, İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgelerinden 20 bin lira, Taşınmaz ticareti (emlak) yetki belgelerinden de 20 bin lira alınacak.

 

sozcu.com.tr

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap