CHP'nin tutuklu Cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, gazeteci Merdan Yanardağ ve Necati Özkan’ın da aralarında bulunduğu şüpheliler hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk kararı verildi.
Saat 10.55’te Çağlayan Adliyesi’ne getirilen ve yaklaşık 5 saat bekletildikten sonra ifadesi alınan İmamoğlu’nun işlem süreci 18.57'de tamamlandı. Toplamda 5 şüphelinin ifade süreci yaklaşık 11 saat sürdü.
İMAMOĞLU İFADESİNDE: "CASUSLUK BANA HAKARETTİR"
Soruşturmanın kilit ismi olan ve etkin pişmanlıktan yararlanan Hüseyin Gün’ün beyanları ve yazışmaları sorulan İmamoğlu, suçlamaları kesin bir dille reddetti. İmamoğlu'nun ifadesinde öne çıkanlar şöyle:
Suçlamaya Tepki: "Casusluk benim hayatıma hakarettir. Bu suçlama bana yöneltilebilecek en ağır ve en saçma ithamdır."
Wickr ME Uygulaması: "Bu uygulamayı ilk kez duydum. Hiç kullanmadım, üyeliğim yoktur. 'Mr. Mayor' veya 'Ekrem Başkan' ifadeleriyle yapılan yazışmalarla hiçbir ilgim yok."
Hüseyin Gün'ü Tanıma: Gün'ü hatırlamadığını belirten İmamoğlu, medyaya yansıyan fotoğrafın 2019'da yapılan tebrik ziyareti olduğunu, ancak Gün'ün şahsını hatırlamadığını söyledi.
Seher Erçili Alaçam: Fotoğraftaki kadını şık giyimli ve "evlat yaklaşımlı" olarak hatırladığını, ancak ismini anımsamadığını belirtti.
CIA İddiası: CIA çalışanı olduğu iddia edilen Aarron Barr’ın kendisine muhafazakarlara nasıl davranacağına dair tavsiye vermesinin "akla mantığa uygun olmadığını" söyledi.
Casusluk suçlamasını "komplo teorisi" olarak değerlendiren İmamoğlu, "Roma'yı benim yaktığım daha gerçekçidir" diyerek kendisi hakkında yürütülenler ile alakalı hukuki haklarını kullanacağını ifade etti.
YANARDAĞ: "SİYASİ ESPİYONAJ FAALİYETİNE ALET OLMADIM"
Dosyanın bir diğer şüphelisi olan Merdan Yanardağ da Hüseyin Gün'ün etkin pişmanlık beyanlarını reddetti. Yanardağ'ın ifadesinde öne çıkanlar:
Kendisini, Gün'ün "momy" diye hitap ettiği manevi annesi Seher Alaçam'ın Yeniköy'deki evindeki ziyaretlerde tanıdığını ve 5-7 kez görüştüğünü belirtti. Gün'ün Alaçam'ın öz oğlu olduğunu sandığını söyledi.
Seher Alaçam'ın TELE1 kanalına kurumsal olarak elden küçük miktarlarda maddi yardımda bulunduğunu, bu yardımların muhasebeleştirilip kayıtlara geçtiğini doğruladı. Ancak Hüseyin Gün'den hiçbir şekilde para almadığını söyledi.
Kendisine yöneltilen, Gün'den talimat ve emir aldığına dair iddiaların sıradan izleyici yazışmaları olduğunu belirtti. "Yabancı istihbarat servisi çalışanları ile şirket ortağı olmasına çok şaşkınım" dedi.
Sol görüşlü ve yurtsever bir gazeteci olduğunu vurgulayan Yanardağ, emperyalizm ve siyonizme karşı mücadeleyle geçen hayatında böyle bir faaliyette bulunmasının düşünülemeyeceğini belirterek serbest bırakılmasını talep etti.
NE OLMUŞTU?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, gün içinde adliye önünde yaptığı açıklamada, şüphelilerden Hüseyin Gün’ün itirafçı olduğunu ve casusluk suçlamalarını "iftira" olarak değerlendirdiklerini belirtmişti.
Şimdi gözler, İmamoğlu, Yanardağ, Özkan ve diğer iki şüpheli hakkındaki tutuklama talebi kararını vermek üzere toplanan nöbetçi hakimliğe çevrildi. Hukuki süreç, siyaset gündemindeki yerini koruyor.
Haber Merkezi