SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
İnfaz Yasası Mecliste! 19 Bin 800 Mahkumu Kapsıyor

İnfaz Yasası Mecliste! 19 Bin 800 Mahkumu Kapsıyor

Hazır

Giriş: 29.05.2025 19:30 Güncelleme: 31.05.2026 02:07
AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, 19 bin 800 mahkumu kapsayan infaz yasası düzenlemesini Meclis'e sunduklarını belirtti. Yeni düzenleme, cezanın etkinliğini artırmayı ve toplumsal huzuru güçlendirmeyi hedefliyor.

AK Parti tarafından hazırlanan infaz yasası düzenlemesi, 10. Yargı Paketi kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Düzenleme, yaklaşık 19 bin 800 hükümlüyü kapsıyor ve 9 farklı kanunda değişiklik öngörüyor.

CEZA SÜRELERİNDE YENİ DÜZENLEME

"Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na iletildi. Kanun teklifine göre; 1 yıl hapis cezası alan kişiler, en az 2,5 ayını cezaevinde geçirecek. 2 yılın altındaki bazı suçlarda tutuklama kararı verilebilecek. Trafik suçları, kamuya açık alanlarda silahla ateş etme ve telefon dolandırıcılığı gibi suçların alt sınır cezaları artırılacak. FETÖ ve cinsel istismar suçluları bu düzenlemeden faydalanamayacak.

ABDULLAH GÜLER: "19 BİN 800 MAHKUMU KAPSIYOR"

AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Güler, kanun teklifinin detaylarını şu sözlerle açıkladı: "30 maddeden oluşan kanun teklifini Meclis'e sunduk. Adalet Komisyonu Başkanlığı'na havale edilecek. Yarın, cumartesi ve önümüzdeki günlerde komisyon çalışmalarının planlaması biraz sonra arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirilecek. 2002'den beri birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Aksayan yönlerin iyileştirilmesi, sistemin sonuç verici çalıştırılabilmesi amacıyla kanun teklifini hayata geçirdik. Yerelde görev yapan hakim ve savcılarımızın, STK'larımızın temsilcileriyle uzun zamandır çalışmalar yürütüyoruz. Bu kanun teklifimiz bir başlangıç, devam edeceğiz. Yeni düzenleme 19 bin 800 mahkumu kapsıyor."

9 AYRI KANUNDA DEĞİŞİKLİK

Düzenlemenin kapsamı hakkında konuşan Güler, şu ifadeleri kullandı: "Suç ve ceza adaletinin sağlanmasıyla beraber özellikle mahkum ıslahı noktasında, iyi hal durumunun güçlendirilmesi ve mahkumun cezaevi içerisindeki disiplin kurallarına ve koşullu salıverilme hükümleri içerisinde olumlu süreci de biz burada desteklemek istiyoruz. Teklifimizde 9 farklı kanunda değişiklik getiriyoruz. Teklif 30 maddeden oluşuyor. Suç işlenmesinin önlenmesi, caydırıcılığın sağlanması, şiddet suçları ve trafik düzenini bozan eylemlerle daha etkin mücadele edilmesi ile toplumsal huzurun güçlendirilmesini amaç ediniyoruz."

CEZANIN ETKİNLİĞİ ARTIRILACAK

Teklifin infaz sisteminde daha etkin bir yapıyı amaçladığını belirten Güler, şu açıklamalarda bulundu: "Hükümlülerin bir yıllık denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için koşullu salıverilme tarihine kadar cezaevinde geçirmesi gereken sürenin en az onda birini mutlaka ceza infaz kurumunda geçirmesini sağlamak istiyoruz. Hükümlülerin aldıkları ceza ile orantılı olarak belirli bir süre cezaevinde geçirmeleri sağlanarak cezanın etkinliğini artırmayı hedefliyoruz. Bir yıllık denetimli serbestlik bakımından değişiklik öngörmüyoruz. İkinci kez mükerrer suçlara denetimli salı vermelerine imkan sağlıyoruz. Konutta infaz kapsamını 1 yıldan 3 yıla çıkarıyoruz. Hastalık ve engellilikte, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası dışında Adli Tıp'tan alınacak rapor doğrultusunda konutta geçirmeyi getiriyoruz."

 

Haber Merkezi

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap