İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD donanmasının Hürmüz Boğazı'nda mayın temizleme çalışmaları yürüttüğüne dair haberlerin ardından kritik bir açıklama yayınladı. İran yönetimi, bölgeye yaklaşan herhangi bir askeri geminin ateşkes ihlali olarak kabul edileceğini ve "ağır şekilde cezalandırılacağını" duyurdu.
"HÜRMÜZ'E YAKLAŞMAK ATEŞKES İHLALİDİR"
Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri tarafından yayımlanan 59 numaralı bildiride, Hürmüz Boğazı'nın tamamen İran'ın kontrolü altında olduğu vurgulandı. Bölgedeki geçişlerin yalnızca belirli düzenlemeler çerçevesinde sivil gemiler için geçerli olduğunun altı çizilen açıklamada, şu sert ifadelere yer verildi:
"Herhangi bir gerekçe veya bahane ile Hürmüz Boğazı'na yaklaşmayı amaçlayan herhangi bir askeri gemi, ateşkes ihlali kabul edilecek ve ağır şekilde cezalandırılacaktır."
ABD'DEN "MAYIN TEMİZLEME" GİRİŞİMİ
Gerilimin tırmanmasına neden olan süreç, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Hürmüz Boğazı'nda mayın temizleme görevine başladığını duyurmasıyla başladı. ABD ordusu, 11 Nisan'da iki ABD donanması destroyerinin operasyon kapsamında çalışmalara yönelik hazırlıklara başladığını açıklamıştı.
İRAN'DAN İDDİALARA YALANLAMA
Öte yandan, İran Silahlı Kuvvetleri'nin savaşı yürüten birimi Hatemul Enbiya Merkez Karargahı, ABD gemilerinin boğaz sularına fiilen girdiğine dair iddiaları yalanladı. Karargah, boğazdaki tüm geçişlerin İran Silahlı Kuvvetleri'nin sıkı denetiminde olduğunu ve herhangi bir dış müdahaleye müsaade edilmeyeceğini yineledi. Bölgede tansiyon, her iki taraftan gelen açıklamalarla kritik bir seviyede seyretmeye devam ediyor.
Anadolu Ajansı
