İran'dan İsrail'e Gözdağı: Tüm Büyükelçilikler Hedefimiz Olacak
Paylaş

İran'dan İsrail'e Gözdağı: Tüm Büyükelçilikler Hedefimiz Olacak

Ekleme: 04.03.2026 17:58 Güncelleme: 30.05.2026 20:00

İran Genelkurmay Sözcüsü Ebulfazl Şikarçi, İsrail'in diplomatik temsilciliklerine yönelik saldırı tehdidinde bulundu. Tahran'da havalimanı vurulurken can kaybı bini aştı.

Orta Doğu'da beşinci gününe giren savaşta gerilim diplomatik sınırları aşarak küresel bir tehdit boyutuna ulaştı. Karşılıklı misilleme saldırılarıyla sarsılan bölgede, İran kanadından dünyadaki tüm İsrail temsilciliklerini kapsayan çok sert bir uyarı geldi.

"BÜYÜKELÇİLİKLER MEŞRU HEDEFİMİZ"

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, İsrail'in Lübnan’daki diplomatik misyonlarını hedef alması ihtimaline karşılık vereceklerini duyurdu. Şikarçi, "Böyle bir durumda dünyadaki tüm İsrail büyükelçiliklerini meşru hedef olarak göreceğiz" diyerek çatışmanın coğrafi sınırlarının genişleyebileceği sinyalini verdi. Bu açıklamanın ardından Tel Aviv başta olmak üzere İsrail'in birçok kentinde sirenler çalarken, İran'ın yeni bir misilleme dalgası başlattığı bildirildi.

TAHRAN'DA STRATEJİK NOKTALAR VURULDU

Sahadaki çatışmalar İran'ın kalbi Tahran'a kadar uzandı. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, başkent Tahran'da bulunan Mihrabad Havalimanı'ndaki hava savunma sistemlerinin düzenlenen operasyonla imha edildiği belirtildi. Saldırıların şiddetlenmesiyle birlikte İran genelindeki bilanço da ağırlaşıyor; son verilere göre ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 1045'e yükseldi.

HÜRMÜZ BOĞAZI'NDA GEÇİŞ YASAĞI VE ENERJİ KRİZİ

Savaşın ekonomik boyutu ise küresel piyasaları sarsmaya devam ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nda "geçiş yasağı" ilan ettiğini duyurdu. Bu hamlenin ardından dünya genelinde petrol fiyatlarında sert yükselişler gözlenirken, vurulan enerji tesisleri nedeniyle bölgede büyük bir enerji krizi baş gösterdi. ABD ve İsrail saldırılarına karşı çok sayıda ülkeye misilleme başlatan İran'ın hamleleri, savaşın kısa sürede sona ermeyeceği endişesini artırıyor.

 

mynet.com

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.