ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta başlattığı askeri operasyonlar hava ve deniz sahasında yoğunlaşırken, taraflardan gelen açıklamalar savaşın "kara boyutuna" taşınabileceği endişesini artırdı. İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Muhammed Kerimi, batı ve kuzeybatı sınırındaki birlikleri ziyaret ederek muhtemel bir kara harekatına karşı en sert uyarıyı yaptı.
"MÜDAHALE SON DERECE HIZLI VE SERT OLACAK"
Sınır hatlarında konuşlu birliklerin moral ve operasyonel hazırlığını denetleyen Kerimi, ülkesine yönelik herhangi bir kara girişiminin ağır sonuçları olacağını belirtti. Kerimi, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Kara Kuvvetleri birliklerimiz, ülke sınırlarına yönelik saldırganlara karşı kararlı bir şekilde karşılık vermek üzere en üst düzeyde hazırlık içindedir. Herhangi bir saldırgan girişim, güçlü bir yanıtla karşılık bulacak ve her düzeydeki saldırgana yönelik müdahale son derece hızlı ve sert olacaktır."
TRUMP VE NETANYAHU'DAN KARA SİNYALİ
İran kanadından gelen bu sert açıklama, ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son söylemleriyle eş zamanlı gerçekleşti. Trump, İran üzerindeki askeri baskının artırılacağını vurgularken; Netanyahu, Tahran’daki mevcut yapının tamamen tasfiyesi için hava operasyonlarının ötesinde bir "kara boyutunun" gerekli olabileceğini dile getirmişti.
SAVAŞIN ACI TABLOSU GENİŞLİYOR
Yaklaşık bir aydır süren çatışmaların bilançosu her geçen gün ağırlaşıyor. İranlı yetkililerin paylaştığı verilere göre, saldırıların başlangıcından bu yana durum şöyle:
-
Can Kaybı: 1348 (Ayetullah Ali Hamaney dahil çok sayıda üst düzey yetkili hayatını kaybetti).
-
Yaralı Sayısı: 17 binden fazla.
-
Bölgesel Etki: İran; Katar, BAE ve Bahreyn’deki ABD üslerini hedef alarak misilleme saldırılarını sürdürüyor.
Uzmanlar, bir kara operasyonunun başlatılması durumunda savaşın kontrol edilemez bir bölgesel yangına dönüşebileceği ve küresel enerji arzının tamamen durma noktasına gelebileceği konusunda uyarılarını yineliyor.
AJANSLAR