İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin taahhütlerini ihlal ettiği ve deniz ablukasını sürdürdüğü gerekçesiyle Hürmüz Boğazı’nı yeniden tam kontrol altına aldığını duyurdu. 1,5 ay süren kapalılığın ardından dün ticaret gemilerinin geçişine açılan boğaz, bu kararla birlikte yalnızca 19 saat açık kalmış oldu.
"TRUMP'IN AÇIKLAMASI KARARI DEĞİŞTİRDİ"
Hürmüz Boğazı’ndaki süreç, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’nin Lübnan’daki ateşkes süreciyle uyumlu olarak boğazın ticari gemilere açılacağını duyurmasıyla hareketlenmişti. Bu gelişmenin ardından ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, "İran, Hürmüz Boğazı'nın tamamen açık olduğunu ve geçişlere hazır olduğunu az önce duyurdu. Teşekkürler" ifadelerini kullanmıştı.
Ancak Trump, hemen ardından yaptığı ikinci açıklamada, İran ile yürütülen sürecin yüzde 100 tamamlanana kadar İran'a yönelik deniz ablukasının aynı şekilde devam edeceğini belirtti. ABD Başkanı’nın bu tutumu, Tahran yönetiminin kararını değiştirmesine yol açtı.
HATEMÜL ENBİYA MERKEZ KARARGAHI’NDAN BİLDİRİ
İran Silahlı Kuvvetleri'nin harekat merkezi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı, boğazın yeniden kapatılmasına ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:
"İran, müzakerelerde varılan uzlaşma doğrultusunda iyi niyet olarak sınırlı sayıda sivil geminin kontrollü geçişine onay vermiştir. Ancak ABD, geçmiş dönemlerde olduğu gibi taahhütlerine bağlı kalmayarak deniz ablukasını sürdürmüştür. Bu nedenle Hürmüz Boğazı yeniden kapatılmış ve İran Silahlı Kuvvetleri tarafından sıkı şekilde kontrol altına alınmıştır. ABD, İran’a gelen ve İran’dan giden gemilerin serbest dolaşımına izin verene kadar Hürmüz Boğazı’ndaki sıkı kontrol devam edecektir."
YENİ MÜZAKERE TARİHİ 20 NİSAN
Hürmüz Boğazı'ndaki gerilim tırmanırken, diplomatik kanallarda da hareketlilik sürüyor. ABD ve İran heyetleri arasında yeni görüşmelerin 20 Nisan Pazartesi günü Pakistan'ın başkenti İslamabad'da yapılması planlanıyor. Taraflar, yaşanan krizin aşılması ve deniz güvenliği konularını bu zirvede ele alacak.
Haber Merkezi