İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Pakistan arabuluculuğunda ABD ile yürütülen görüşmelere ilişkin açıklama yaptı. Bekayi, mutabakatın kesin imza tarihi için beklenmesi gerektiğini belirterek, “Yarın olmasa da, önümüzdeki günlerde bunun gerçekleşme ihtimali göz ardı edilemez” dedi.
Orta Doğu’da tırmanan gerilimin sona erdirilmesi amacıyla Pakistan arabuluculuğunda yürütülen ABD-İran görüşmelerine ilişkin yeni açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, müzakerelerin savaşı sona erdirmeye odaklandığını söyledi. Bekayi, mutabakatın yarın imzalanmasa bile önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini ifade etti.
İRAN’DAN MUTABAKAT MESAJI
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Hemedan eyaletinde ABD ile yürütülen müzakerelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre Bekayi, Pakistan arabuluculuğunda ABD ile imzalanması beklenen mutabakat zaptı hakkında konuştu.
Bekayi, “Devam eden İslamabad mutabakatı görüşmeleri, savaşı sona erdirmeye odaklanıyor ve bu aşamada nükleer meselenin görüşülmemesine karar verildi” ifadelerini kullandı.
“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE GERÇEKLEŞEBİLİR”
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in, ABD ile İran arasındaki mutabakatın 24 saat içinde sonuçlanabileceği yönündeki açıklamasına ilişkin de konuşan Bekayi, temkinli mesaj verdi.
Bekayi, “Mutabakatın kesin imzalanma zamanı konusunda beklememiz lazım. Yarın olmasa da, önümüzdeki günlerde bunun gerçekleşme ihtimali göz ardı edilemez” dedi.
İranlı sözcü, ABD tarafının süreç hakkında yorum yapmaktan çekinmesi nedeniyle dikkatli olunması gerektiğini de belirtti.
PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞERİF: 24 SAAT İÇİNDE İMZALANABİLİR
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ise ABD ile İran arasında barış anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakın olunduğunu söyledi.
Şerif, yaptığı açıklamada, “Anlaşmaya barış anlaşmasına hiç olmadığı kadar yakınız. 24 saat içinde anlaşmanın nihayete erdirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Pakistan’ın, barış anlaşmasının elektronik ortamda imzalanması için hazırlıklarını sürdürdüğünü belirten Şerif, gelecek hafta teknik düzeyde görüşmeler yapılacağını kaydetti.
“KALICI BARIŞ İÇİN SAĞLAM BİR TEMEL”
Şerif, müzakere sürecindeki kararlılıkları nedeniyle ABD ve İran’a teşekkür etti.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, “Bölgedeki kardeşlerimize de destekleri için en içten şükranlarımızı sunuyoruz. Bu tarihi anlaşmanın, kalıcı barış için sağlam bir temel oluşturacağına inanıyoruz” dedi.
CNN’DEN KARA HAREKATI İDDİASI
Öte yandan Amerikan yayın kuruluşu CNN, ABD ordusunun İran’daki uranyuma el koymak için kara harekatına hazırlandığını ancak Başkan Donald Trump’ın bu planı durdurduğunu öne sürdü.
Haberde, ABD Genelkurmay Başkanı Dan Caine’in Florida’daki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı karargahına giderek İran’daki zenginleştirilmiş uranyumun ele geçirilmesine yönelik planları dinlediği iddia edildi.
Kaynaklara göre toplantının acil şekilde yapıldığı ve Caine’in bu nedenle Brüksel’deki NATO toplantısından 19 Mayıs’ta hızlıca ülkesine döndüğü belirtildi.
TRUMP’IN ASKERİ KAYIP ENDİŞESİ
CNN’in haberine göre Caine, söz konusu kara harekatı planı hakkında ABD Başkanı Donald Trump’ı bilgilendirdi.
Kaynaklar, operasyonun İran’ın sert misillemesine yol açabileceği, savaşı uzatabileceği ve küresel ekonomide yeni bir kriz oluşturabileceği yönündeki uyarıların ardından Trump’ın planı durdurduğunu ileri sürdü.
Haberde, Trump’ın çok sayıda ABD askeri kaybı yaşanması ihtimalinden de endişe duyduğu aktarıldı.
Anadolu Ajansı