İŞGEM'de Kiracıya İhale Şoku
Paylaş

İŞGEM'de Kiracıya İhale Şoku

Ekleme: 29.08.2021 09:01 Güncelleme: 03.06.2026 12:46

Samsun Büyükşehir Belediyesi, girişimci firmaların yer aldığı İŞGEM'deki işletmelerin faaliyetlerini devam ettirdiği bir ortamda yeni kiralama ihalesine çıktı. 13 firma, ihalenin iptali ve durdurulması davası açarken, belediyenin yılladır adım atılma...

İş fikrine sahip olmasına rağmen sermayesi olmayan girişimcilerin işletme kurmalarını kolaylaştırmak ve desteklemek amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin koordinesinde Samsun'a Dünya Bankası ve KOSGEB'in destekleri ile kurulan İŞGEM'de yer alan firmalar, belediyenin kendilerinden habersiz şekilde kiralama ihalesine çıkma adımı atması karşısına zora düştü. 

Otomotivden tıbbi cihazlara, yazılımdan elektrik ürünlerine kadar birçok çeşit ürünü çok sayıda yabancı ülkeye ihraç eden firmalar, Büyükşehir Belediyesi'nin kullandıkları dükkanları 2 Eylül tarihinde 'açık artırma usulü' ile ihale yoluyla kiralama ihalesine çıkmasını yargıya taşıdı. 13 firmayı temsilen Avukat Mesut Bingöl, Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne söz konusu ihalenin yürütmesinin durdurulması ve iptali konusunda dava açtı. 

HUKUK TANIMAZLIK BU ZORBALIKTIR 

Firmalar adına açıklama yapan Avukat Mesut Bingöl, "Görmüş olduğunuz işyerleri Dünya Bankası'ndan alınan hibe para ile teknolojik yatırımlara hız kazandırmak amacı ile yapılmıştır. Bu işyerleri SABEK(Samsun Bölgesel Kalkınma A.Ş) tarafından müvekkillerime kiralanmıştır. Her müvekillimin halen devam eden kira sözleşmeleri bulunmaktadır. Ancak bir kaç ay önce SABEK AŞ. müvekkillerime artık kira almayacağını, kira almasının Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce yasaklandığını söylemiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi, müvekillerimi bu uygulaması ile fuzuli işgalci konumuna düşürmek istemektedir. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 2 Eylül 2021 tarihinde içinde kiracıların olduğu bu yerleri açık artırmalı ihale yolu ile kiralamak için ihale yapacağını öğrendik. Ayrıca SABEK AŞ. gönderdiği yazılar ile 2019 yılından bu yana işyerlerini belediyeye devrettiğini bildirmiştir. Ancak aynı SABEK A.Ş. 2019 yılından bu yana kira almayı ve işyerlerini kiraya vermeyi sürdürmektedir.  2019 yılında bu işyerleri Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmiş olsa dahi yasa gereği kiraya veren sıfatı Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne geçmiş olur. Bu durumda içinde kiracı olan işyerlerini yasal yollardan tahliye etmeden ihaleye çıkarıp kiraya veremezsiniz. Bu açıkça hukuk tanımazlık ve zorbalıktır. Karşısında Şehir Hastanesi yapılan bu arazinin olağanüstü boyutlarda değerlenmesi nedeniyle yapılan ihalenin başka bir amaca hizmet ettiğini düşünüyoruz. Müvekkillerime yapılan bu hukuksuzluğun ve zorbalığın halkımızca bilinmesi gerektiği kanaatindeyiz "açıklamasını yaptı. 

FİRMA SAHİPLERİNDEN ÇARPICI İDDİALAR 

Firma sahipleri ise kiralama ihalesi nedeniyle işlerine yoğunlaşamadıklarını anlattı. İşyeri kiralarını mahkemenin belirlediği bir hesaba yatırmaya devam ettiklerini anlatan firma sahipleri, çarpıcı bir iddiayıda gündeme taşıdı. Firma sahipleri, İŞGEM arazinin kapasitesinin artırılması konusunda daha önce Dünya Bankası'ndan alınan kredinin ne olduğunu bilmediklerini, belediyenin apar topar yerleşkede kapasite artırımı inşaatına başladığını anlattı. Firma sahipleri, müfettişlerin incelemesi sonrası inşaatın başladığını gördüklerini, yerleşkede bir kişiye yapılan yeni dükkan tahsisine ise anlam veremediklerinin altını çizdi. 

Otomotivden tıbbi cihazlara, yazılımdan elektrik ürünlerine kadar birçok çeşit ürünü çok sayıda yabancı ülkeye ihraç eden firmalar, Büyükşehir Belediyesi'nin kullandıkları dükkanları 2 Eylül tarihinde 'açık artırma usulü' ile ihale yoluyla kiralama ihalesine çıkmasını yargıya taşıdı. 

Avukat Mesut Bingöl

İŞGEM'de firmaları şaşırtan çalışma 

Firma sahipleri, Dünya Bankası'ndan İŞGEM'in geliştirilmesi konusunda alınan kredinin akıbetinin ne olduğunu bilmediklerini, müfettişlerin incelemesi sonrası apar topar kapasite artırımı inşaatına başlanmasına şaşırdıklarını anlattı. 

İş makineleri İŞGEM ortasında ve hemen yanında derin temeller kazmaya başladı. Kepçeler yoğun bir şekilde çalıştıkları görüldü.  

Haber: Zekeriya FIRAT 

Yorum Yap

* Güvenlik gereği ip adresiniz saklanmaktadır. 3. şahıslara kesinlikle paylaşılmamaktadır.