İsrail, Gazze'nin yeniden imarı amacıyla Washington'da kurulan ve Türkiye'nin de kurucu üyeleri arasında yer aldığı Barış Kurulu'na mali katkı sağlamayacağını resmi olarak duyurdu. Güvenlik Kabinesi Bakanı Zeev Elkin, Tel Aviv yönetiminin bu kararı stratejik ortağı ABD'ye ilettiğini açıkladı.
"FİNANSMAN SAĞLAMAMIZ İÇİN BİR NEDEN YOK"
İsrail devlet televizyonu KAN'a açıklamalarda bulunan Bakan Zeev Elkin, İsrail'in fon için ödeme yapmayacağını net bir dille ifade etti. Elkin, "Barış Kurulu'na para vermedik. Bunun için bir neden yok. Saldırıya uğrayan taraf biziz ve Gazze'deki yeniden inşa çalışmalarını finanse etmemiz beklenemez" şeklinde konuştu. Kararın, kabine içerisindeki aşırı sağcı bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'in Barış Kurulu üyeliğine yönelik sert tepkilerini dindirmek amacıyla alındığı belirtiliyor.
TRUMP VE BÖLGE ÜLKELERİNDEN DEV TAAHHÜT
19 Şubat'ta ABD Başkanı Donald Trump başkanlığında toplanan Barış Kurulu, Gazze için devasa bir bütçe planlamıştı. Trump, ABD'nin kurula 10 milyar dolarlık katkı sağlayacağını ilan ederken; Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar ve Azerbaycan gibi ülkelerin toplamda 7 milyar doların üzerinde bağış sözü verdiğini duyurmuştu. Özellikle Kuveyt’in tek başına 7 milyar doları aşan taahhüdü dikkat çekmişti.
TÜRKİYE SÜRECİN TAKİPÇİSİ
Kurucu üyeler arasında yer alan Türkiye, Gazze'nin insani şartlarının iyileştirilmesi ve kalıcı barışın tesisi için diplomatik trafiğini sürdürüyor. İsrail'in mali katkıyı reddetmesine rağmen, uluslararası toplumun ve bölge ülkelerinin katılımıyla oluşturulan Barış Kurulu'nun Gazze’deki imar projelerine dair takvimi işletmeye devam etmesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı