SON DAKİKA
01:30 Hürmüz Boğazı'nda savaş çanları: ABD ordusu İran'a giden gemiyi füzeyle vurdu 00:52 Aziz Yıldırım müjdeyi verdi! Prensipte anlaştık 00:32 Rusya: Ukrayna nükleer santrali kamikaze İHA ile vurdu! 00:09 Otobanda can pazarı: 4 araç birbirine girdi, ölüler var 23:48 Çin'den korkutan uyarı: Küresel nükleer çatışma riski artıyor 23:17 Yok böyle bir final Şampiyonlar Ligini kazanan takımı penaltılar belirledi 22:16 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'ndan zehir zemberek sözler: Türkiye yabancı çöplüğü değil! 22:00 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına yanıt 21:53 CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ Ankara'da: Özgür Özel'in yanındayız 21:53 Özgür Özel'den İsmet İnönü'nün kabri başında dikkat çeken açıklama 21:47 Köpeğe çarpmamak isterken şarampole uçtu 21:35 Bolu'da iki ayrı trafik kazası: 10 yaralı 21:30 Milyonlarca meme kanseri hastasını kemoterapiden kurtarabilir 21:27 Özgür Özel'den kurultay çağrısı 21:08 Bayram günü kahreden haber: 9 saat arayla cansız bedenleri bulundu 20:57 Özgür Özel’in Ankara'daki mitingine Samsun'dan katılan oldu mu? Samsun Milletvekili Murat Çan neden katılmadı? Jet açıklama geldi... 20:33 Samsun'un gururu dünya sahnesinde: OMÜ, NAFSA 2026 Fuarı'na damga vurdu! 20:21 Özgür Özel'den Kemal Kılıçdaroğlu'na FETÖ tepkisi! İftiraları şimdi kendisi sahipleniyor 20:08 Bayram dönüşü dehşet! Tartıştığı sürücüyü darbetti 19:51 Samsun'da satılık arsa! Asarcık Belediyesi'nden milyonluk satış...
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’dan Şok İddia: 53.1 Milyar Dolarlık Asrın Soygunu!

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta’dan Şok İddia: 53.1 Milyar Dolarlık Asrın Soygunu!

Hazır

Giriş: 13.01.2026 15:01 Güncelleme: 30.05.2026 21:55
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, EPDK'daki 53.1 milyar dolarlık yolsuzluk iddialarını TBMM gündemine taşıdı. Usta, "Bu asrın soygunudur" dedi.

İYİ Parti Ekonomi-Kalkınma Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) üzerinden gerçekleştirildiğini iddia ettiği devasa bir yolsuzluk dosyasını TBMM’de açtı.

Usta, EPDK’nın rüzgar ve güneş enerjisi ön lisans süreçlerinde devletin ve milletin 53.1 milyar dolar zarara uğratıldığını savunarak, durumu "Asrın soygunu" olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Mehmet Şimşek'e seslenen Usta, "İhbar ediyorum, hesabını kitabını ortaya koyuyorum" dedi.

"SIRADAN BİR BÜROKRATTAN BAHSETMİYORUZ"

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın televizyon programındaki açıklamalarına yanıt veren Erhan Usta, Yılmaz’ın 12 yıldır bu görevde olduğunu hatırlatarak eleştirilerini sıraladı. EPDK Başkanı’nın elektrik zamları konusunda "enflasyonun altında kaldı" iddiasının gerçek dışı olduğunu savunan Usta, "Elektriğe konutta yüzde 366, sanayide yüzde 406 zam yapıldı. Dağıtım bedelindeki artış ise yüzde 679. Bir bürokratın rakamları en doğru şekilde verme yükümlülüğü vardır ancak burada apaçık bir yalan konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

BAKANLIK İLE EPDK ARASINDAKİ "UÇURUM"

Usta, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ihaleleri ile EPDK’nın ön lisans uygulamalarını kıyaslayarak aradaki farkı rakamlarla açıkladı:

Fiyat Farkı: Bakanlık rüzgar enerjisini 3.5 Cent’ten alırken, EPDK 5.85 Cent’ten alacak. Güneşte ise bakanlık 3.25 Cent iken EPDK yine 5.85 Cent seviyesinde.

Devlete Katkı: Bakanlık ihalelerinde devlete katkı bedeli ve yerli malzeme zorunluluğu varken, EPDK uygulamasında bu kriterler yer almıyor.

Maliyet Katlanıyor: Usta’ya göre bakanlığın maliyeti 100 birim ise, EPDK’nın maliyeti rüzgarda 250, güneşte 340 birime çıkıyor.

"45 TANE OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ EDER"

Zararın boyutunu somutlaştıran Erhan Usta, "53.1 milyar dolar demek, tam 45 tane Osmangazi Köprüsü demektir. Bu para ya vatandaşın faturasına yansıyacak ya da Hazine’den, yani bizim vergilerimizden çıkacak. Emekli perişanken, iki kuruş için milletin ümüğü sıkılırken bu rantın peşine neden düşülmüyor?" diye sordu. Usta, EPDK Başkanı’na bir televizyon programında yüzleşme çağrısı yaparak, "Millet karar versin, devlete atılan bu kazığın hesabı verilsin" dedi.

"KIZILAY’DA KENDİMİ YAKMADIĞIM KALDI"

Hem iktidara hem de medya kuruluşlarına sitem eden Samsun Milletvekili, iddialarının ciddiyetinin kavranmadığını belirtti. Usta, "Daha ne yapmamız lazım? Kızılay’da kendimi yakmadığım kaldı. Muhalif medya bile bu devasa yolsuzluk iddialarına yer vermiyor. 53.1 milyar dolardan bahsediyoruz, bu işin peşini bırakmayacağız" diyerek mücadelesini sürdüreceğini vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Usta, "İş işten geçmiş değil. Eğer bu işin içinde değillerse duruma vaziyet etmelerini istiyoruz" diyerek yetkilileri göreve davet etti. Usta, çantacıların önünün açıldığını ve lisansların yatırımcıya değil, "bürokrat ve siyasetçi etrafındaki isimlere" dağıtıldığını iddia etti.

 

Tuğçe Gevşek

Bu haberi nasıl buldunuz?

Yorum Yap