Samsun’un Kavak ilçesindeki semt pazarını beraberindeki il ve ilçe teşkilatı üyeleriyle gezen Erhan Usta, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Pazardaki alışveriş hareketliliğinin düşük olduğunu belirten Usta, hem vatandaşların hem de satıcıların mevcut durumdan şikâyetçi olduğunu söyledi. Köylerden ürünlerini getirerek satış yapan üreticilerin de maliyetler ve talep yetersizliği nedeniyle sorun yaşadığını ifade etti.
“PAZARDA İŞ YOK, ALIM GÜCÜ DÜŞMÜŞ”
Pazarın büyük bölümünü dolaştıklarını belirten Usta, gözlemlerini şu sözlerle aktardı: “Gördüğümüz manzara şu; pazarda iş yok, alım gücü düşmüş. Hem alıcı şikâyetçi hem satıcı şikâyetçi. Burada üreticiler de var. Köyden gelen üreticiler mallarını getirmiş. Onlar da üretim maliyetlerinden ve insanların alım gücünün düşmesi nedeniyle ürünlerini satamamaktan şikâyetçi.”

NAKLİYE MALİYETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
Pazarda dışarıdan getirilen ürünleri satan esnafla da görüştüklerini dile getiren Usta, nakliye giderlerinin ürün fiyatları üzerindeki etkisine dikkat çekti. Usta, “Diğer taraftan esnaf ve dışarıdan gelen ürünler var. Nakliyenin çok ciddi bir maliyet olduğunu burada tekrar görmüş olduk” diye konuştu.
ENFLASYON PROGRAMINI ELEŞTİRDİ
İktidarın ekonomi politikasını eleştiren Usta, uzun süredir yüksek faiz ve vergi politikalarının uygulandığını savundu. TÜİK’in Ağustos 2026 verilerine göre tüketici enflasyonu aylık yüzde 1,84, yıllık yüzde 31,51 olarak gerçekleşti. Güncel TÜFE verileri
Usta, “Mehmet Şimşek programının üçüncü yılı doldu. Üç buçuk yıla yakın bir dönemde enflasyon programı uygulanıyor. Türkiye’de yüksek faiz politikası uygulanıyor. TÜİK rakamıyla bile enflasyon yüzde 31,5 seviyesinde ancak pazardaki enflasyon çok daha yüksek” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE KAZANAMIYOR”
Üretim maliyetlerinin yüksek, pazardaki işlem hacminin ise düşük olduğunu söyleyen Usta, bu durumun üretici ve tüketiciyi aynı anda etkilediğini belirtti. Erhan Usta, “Satış olmadığı için işlem hacmi düşük. Düşük işlem hacmiyle ne üretici kazanabiliyor ne de tüketici ucuz ürün alabiliyor. Türkiye’deki ve Kavak’taki manzara bu şekilde” dedi.
Kaynak: Doğukan Sırgancı