Samsun'un Terme ilçesinde çeltik üreticilerinin hasat döneminde yaşadığı sorunlar, İYİ Parti Terme İlçe Teşkilatı tarafından gündeme taşındı. İYİ Parti Terme İlçe Başkanı Şakir Şahin, üreticilerden gelen şikâyetler üzerine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Odası yetkilileriyle görüştüklerini açıkladı.

İlçede yaklaşık 15 bin ile 19 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını belirten Şahin, hasadın yüzde 30'unun tamamlandığını ancak kamu kurumlarının ürün alımlarına henüz başlamadığını söyledi. Şahin, üreticilerin artan girdi maliyetleri karşısında kilogram başına 50 TL alım fiyatı beklediğini dile getirdi.
TERME'DE ÇELTİK ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ
İYİ Parti Terme İlçe Başkanı Şakir Şahin, "Bugün, ilçemizdeki çeltik üreticilerimizin yaşadığı sorunlar ve şikâyetler üzerine İYİ Parti Terme İlçe Teşkilatı olarak TMO, Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Odası yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdik." dedi.
Terme'de çeltik üretiminin yaklaşık 15 bin ile 19 bin dekar alanda yapıldığını kaydeden Şahin, mazot, ilaç, tohum, sulama elektriği, biçerdöver, kurutma ve nakliye giderlerindeki artışın çiftçilerin gelirlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Şahin, çeltik hasadında belirli bir aşamaya gelinmesine rağmen TMO ve Tarım Kredi Kooperatifi'nin henüz alım yapmadığını ifade etti.
Şahin, "İlçemizde çeltik hasadının yaklaşık %30’u tamamlanmış olmasına rağmen TMO ve Tarım Kredi Kooperatifi henüz ürün alımlarına başlamamıştır. Yetkililerle yaptığımız görüşmelerde, TMO’nun alım fiyatının açıklanmasını beklediği ve ardından alımlara başlayacağı bilgisi tarafımıza iletilmiştir." açıklamasında bulundu.
ÇELTİK FİYATLARI 26 İLE 32 TL ARASINDA
Serbest piyasadaki güncel alım fiyatlarına da değinen Şahin, 62 randıman iri taneli çeltiğin kilogramının 30-32 TL, ince taneli çeltiğin ise 26-27 TL arasında işlem gördüğünü belirtti.
Şahin, "Bugün serbest piyasada 62 randıman iri taneli çeltik kilogram başına 30-32 TL, ince taneli çeltik ise 26-27 TL arasında alıcı bulmaktadır. Üstelik ödemelerin üç ay sonra yapılması üreticilerimizi daha da zor durumda bırakmaktadır." ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLER ÜRÜNLERİNİ RÖMORKLARDA BEKLETİYOR
Alımların başlamamasının hasat yapan çiftçileri etkilediğini söyleyen Şahin, "Bazı çiftçilerimiz hasat ettikleri ürünleri TMO’ya teslim edebilmek için bir haftadır traktör römorklarında bekletmektedir. Bu durum üreticilerimiz açısından ciddi mağduriyet yaratmaktadır." dedi.
ŞAHİN'DEN YETKİLİLERE ÇAĞRI
Hükümet yetkililerine seslenen Şahin, "Buradan hükümet yetkililerine çağrıda bulunuyoruz: Çiftçimizi daha fazla mağdur etmeyin. TMO’nun alım fiyatını bir an önce açıklamasını ve ürün alımlarına başlamasını sağlayın." "Üreticilerimizin alın terinin ve emeğinin karşılığını alması için konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz."



Kaynak: Haber Merkezi



